„Wariacje z karkówką” w wodzisławskim Zespole Szkół Ekonomicznych
Karkówka pieczona z gruszką, duszona z sosikiem, czy aromatyzowana ziołami - to tylko niektóre propozycje uczestników II Śląskiej Jesieni Kulinarnej, imprezy, którą we wtorek (20.11.) zorganizowano w wodzisławskim Zespole Szkół Ekonomicznych. Smacznego!
Tym razem dwanaście dwuosobowych drużyn złożonych z przyszłych kucharzy, zmierzyło się z zadaniem pod smacznym tytułem „Wariacje z karkówką”. Na przygotowanie dania mieli 90 minut:
Najważniejszy jest oczywiście smak – mówi jeden z jurorów, ekspert kulinarny, Krzysztof Gawlik:
Przygotowanie karkówki nie było takie proste – dodaje Remigiusz Rączka, kucharz a jednocześnie nauczyciel w wodzisławskim Zespole Szkół Ekonomicznych:
To nauka i zabawa – uważa Krzysztof Zielonka, nauczyciel gastronomii w wodzisławskim ekonomiku:
Podczas konkursów w Wodzisławiu młodzi kucharze przyrządzali karkówkę. A co – i czy w ogóle – gotują w swoich domach, sprawdzał Arkadiusz Żabka:
Wariacji nut parę: