Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Ważna informacja dla kucharzy z regionu

Facebook Twitter

Nie w czerwcu, a we wrześniu. W związku ze stanem pandemii Śląska Organizacja Turystyczna podjęła decyzję o zmianie terminu dorocznego festiwalu "Śląskie Smaki".

Nowy termin festiwalu „Śląskie Smaki” to 13 września 2020 roku, miejsce bez zmian- Koszęcin. To ważna informacja dla kucharzy z regionu, którzy chętnie zgłaszają się do zawodów, często też kończą z nagrodami. Nie wiadomo jeszcze jak zmagania kucharzy miałoby wyglądać w reżimie sanitarnym.

Przypomnijmy: festiwal „Śląskie Smaki” po raz pierwszy odbył się w 2006 roku w Ogrodzieńcu, w 2007- w Cieszynie. Jest organizowany za każdym razem w innej części województwa, co daje możliwość poznania lokalnych przysmaków. Każdemu festiwalowi towarzyszy konkurs kulinarny, w którym uczestnicy, podzieleni na kategorie, ubiegają się o tytuł Eksperta „Śląskich Smaków” i statuetkę złotego, srebrnego lub brązowego durszlaka.

W 2008 roku podczas „Śląskich Smaków” w Raciborzu, to ekipa Radia 90 zdobyła Srebrny Durszlak, za bitą śmietanę z truskawkami, żurek śląski z koperkiem oraz karminadel z niespodzianką i kalarepę na gęsto.

Regulamin konkursu i najważniejsze informacje: TUTAJ.

W czerwcu 2019 roku w Rudach Raciborskich wśród uczniów „Złoty durszlak” zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Szkoła wystawiła aż dwie ekipy. Patrycja Mandera i Łukasz Skowron w 2018 roku na „Śląskich Smakach” zdobyli srebro, w 2019 roku byli najlepsi:

Radio 90: Śląskie smaki to wszyscy myślą kapusta modra, kluski, rolada a to nieprawda.
Patrycja Mandera: Niekoniecznie, Śląsk to też kasza, o której się zapomina.
Łukasz Skowron: Kaszanka na przykład. W trakcie zawodów było widać, że pojawiał się śląski krupniok, który można powiedzieć, że już jest zapomniany. My go właśnie przygotowaliśmy w troszkę innej postaci, ponieważ on w tej przepiórce był z cynamonem. Według niektórych to dziwne połączenie. Dodaliśmy kmin rzymski, sól i paprykę.

Patrycja Mandera i Łukasz Skowron, zwycięzcy XIV edycji „Śląskich Smaków”

Najlepsze w kategorii „Amatorzy” były gospodynie z Rud Raciborskich wystąpiły pod nazwą „Rudzanki”.

„Rudzanki” z Rud Raciborskich, zwyciężczynie XIV edycji „Śląskich Smaków” w kategorii „Amatorzy”

 

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj