Wielkanocny stół z mazurkiem, faszerowanymi jajami. Czego jeszcze nie może na nim zabraknąć?
Mazurki, babeczki, jajka faszerowane i chrzan - już od kilku dni w naszych, domowych kuchniach trwają gorączkowe przygotowania do świąt Wielkiej Nocy. Wszyscy staramy się, żeby było tradycyjnie, smacznie i na bogato.

Szacowany czas czytania: 00:45
Wielkanocny stół musi być pełny smakołyków!
Czego więc nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? O to pytaliśmy panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Gaszowicach.
Jajek, babek świątecznych, wielkanocny. A jeśli jajka to malowe, kroszonki, tradycyjne!
Chociaż coraz częściej słyszy się o świątecznych daniach zamawianych z restauracji, o pieczeniu dietetycznych ciast bez cukru, zamiast tradycyjnego mazurka, gospodynie przekonują, że to, co przygotuje się samumu – smakuje najlepiej.
(…) Trzeba to własnoręcznie robić, wtedy to wszystko jest najlepsze. (…) Oczywiście i serce! Bo to wszystko musi być z serca robione, z miłością do ludzi! (…)
Czytaj także:
- Ostra rywalizacja. Trwa „Szpil we dwa łognie” w Gaszowicach
- Gaszowickie smaki: degustacja, warsztaty malowania jajek i Remigiusz Rączka [FOTO]