StartKultura Wiadomości Wiadomości dnia

Wirtuoz sztuki kulinarnej Kurt Scheller w wodzisławskim Ekonomiku [FOTO]

Warsztaty adresowane były do uczniów klas II i III kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Młodzież pod okiem Mistrza podjęła się wykonania włoskiej zupy z warzyw, puree z ziemniaków i selera z mini cordon blue.

Druga grupa gotujących adeptów fachu kulinarnego, korzystając z doświadczenia gościa, przygotowała krem karmelowy, kaszę gryczaną z warzywami korzeniowymi i medaliony ze schabu w cieście naleśnikowym.

Takie doświadczenia, inspirowanie się najlepszymi stanowi o efektywności edukacji. Naszym obowiązkiem jako szkoły jest stwarzanie ku temu sposobności – mówi dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych, Maria Lach.

Jesteśmy zaszczyceni i dumni, że mogliśmy gościć dziś Szefa kuchni Kurta Schellera, jestem przekonana, że jego wizyta, charyzmatyczna osobowość i cenna lekcja na długo zostaną w pamięci uczniów i nauczycieli.

Rzeczywiście gotujący z Gościem uczniowie, nie kryli swojego zachwytu i entuzjazmu. Joanna, uczennica klasy II podkreśliła, jak ważna w kuchni jest możliwość korzystania z wiedzy i umiejętności najlepszych. Warsztat młodego kucharza jest zawsze wynikiem konfrontacji młodzieńczego eksperymentu ze smakiem doświadczenia. 

Bylibyśmy zachwyceni i usatysfakcjonowani, gdyby lekcje ze światowymi mistrzami kuchni weszły na stałe w tradycję naszej szkoły – podkreślają wodzisławscy nauczyciele.

Zobacz zdjęcia:

Zostaw komentarz