Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Z JSW nie tylko węgiel…

Facebook Twitter

Jastrzębska Spółka Węglowa jest jednym z największych producentów soli w Polsce.

fot.Bru-nO/ pixabay.com

Historia „Soli Dębieńskiej” sięga 1974 roku, wówczas został oddany do ruchu Zakład Odsalania Dębieńsko w Czerwionce-Leszczynach. Sól jest tam wytwarzana w oparciu o solanki uwalniane z górotworu w trakcie prowadzenia robót górniczych w kopalni „Budryk” oraz z solanek gromadzących się w wyrobiskach byłej kopalni „Dębieńsko”.

Gdyby nie odzyskiwano soli, silnie zasolona woda trafiłaby do rzeki Bierawki, a tak mamy efekt ekologiczny oraz wysokiej jakości sól warzoną, którą doceniają w kuchniach Belgii, w Czechach, Słowacji i w Austrii.

Dziś Zakład Odsalania „Dębieńsko” należy do Przedsiębiorstwa Gospodarki Wodnej i Rekultywacji, wchodzącego w skład Grupy Kapitałowej JSW.

Proces warzenia soli, który bazuje na technologii opracowanej w Stanach Zjednoczonych i Szwecji, jest rozwiązaniem unikatowym w skali europejskiej. Bogate, ponad 45-letnie doświadczenie, pozwala dostarczać sól warzoną spożywczą o najwyższej jakości. Solanki w pierwszej fazie są oczyszczane przez wieloetapową filtrację. Następnie realizowany jest proces zatężania przy pomocy filtrów odwróconej osmozy (instalacja RO). W tym etapie uzyskuje się dwukrotne zmniejszenie ilości solanki z jednoczesnym podwojeniem stężenia soli. Zatężona solanka poddawana jest procesowi wyparnemu, a następnie krystalizacji i suszeniu (instalacja RCC). Produkowana sól standardowo zawiera 99,4% NaCl.
Stosowany proces technologiczny pozwala zachować w składzie produktu pożądane mikroelementy i minerały, takie jak magnez czy wapń. Stała granulacja i niski poziom wilgotności eliminują konieczność stosowania chemicznych środków antyzbrylających bez wpływu na długość przechowywania produktów.

Sól otrzymała atest soli spożywczej, dopuszczonej do obrotu handlowego, wydany przez Państwowy Zakład Higieny oraz Państwowego Inspektora Sanitarnego. W 2018 roku Sól Dębieńska otrzymała Certyfikat jakości i tytuł TOP PRODUKT oraz godło promocyjne Doceń PolskieR.

Rocznie Przedsiębiorstwo Gospodarki Wodnej i Rekultywacji przetwarza 1,6 mln metrów sześciennych solanek produkując około 70 tys. ton wysokogatunkowej soli spożywczej. Część produkcji przeznaczana jest do wytworzenia tabletek solnych znajdujących zastosowanie w procesach uzdatniania wody, jak również w domowych zmywarkach. Jednak większość trafia na nasze stoły w przyprawach czy przetworach mięsnych i warzywnych największych polskich producentów.

Delektując się smakiem potraw niewiele osób ma świadomość, że używa w kuchni soli otrzymanej z solanek kopalnianych. To doskonały przykład tego, że działania CSR w zakresie ochrony środowiska naturalnego mogą osiągnąć komercyjny sukces, a ekologia i biznes mogą się doskonale uzupełniać

– zauważa Jan Przywara, prezes PGWiR.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj