Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Zaskocz swoich domowników. Przygotuj na święta śledzia w grzybach i orzechach

Facebook Twitter

Ostatnie przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia idą pełną parą. Za niedługo siądziemy wszyscy razem, będziemy biesiadować i spędzać czas z najbliższymi. Stół będzie uginał się od dań, deserów, sałatek, wędlin, ryb i napojów. Znajdą się na nim też specjalnie na tę okazję przygotowane przystawki. Chcesz zaskoczyć swoich bliskich? Przygotuj świątecznego śledzia w grzybach i orzechach. Przygotujesz go z łatwością w 15 minut.

Fot. pixabay.com

Świąteczny śledź w grzybach i orzechach

Co potrzebujesz?

  • 400 g śledzi namoczonych w mleku
  • 30 g suszonych grzybów, podgrzybków bądź borowików
  • 2 średnie cebule posiekane
  • garść orzechów włoskich, pokrojonych
  • 15 orzechów laskowych
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1- 1,5 łyżki rodzynków
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz, najlepiej świeżo zmielony

Śledzie (w zalewie naturalnej) namaczamy w wodzie przez 2 godziny, następnie zalewamy je mlekiem na kolejne 2-3 godziny. Zalewę odlewamy i kroimy śledzie w kawałki.

Grzyby namaczamy, następnie odcedzamy. Zalewamy je ponownie wodą i gotujemy aż staną się miękkie. Gotowe grzyby kroimy w cienkie paski.

Na patelni podsmażamy cebulę. Gdy się już zeszkli dorzucamy grzyby i orzechy. Po około 4-5 minutach dodajemy rodzynki i sos sojowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, po wymieszaniu odstawiamy do wystygnięcia.

Zaczynając od śledzi układamy wszystko w słoiku na zmianę z grzybami i gałązkami tymianku. Zalewamy wszystko oliwą, zamykamy słoik i wstawiamy na około dobę do lodówki. Gotowe!

Polecamy także:

Więcej naszych pomysłów na dobre jedzenie znajdziecie TUTAJ.

Chcecie się pochwalić swoim przepisem? Napiszcie do nas na formularz kontaktu DAJ ZNAĆ.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj