Zaskocz swoich domowników. Przygotuj na święta śledzia w grzybach i orzechach
Ostatnie przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia idą pełną parą. Za niedługo siądziemy wszyscy razem, będziemy biesiadować i spędzać czas z najbliższymi. Stół będzie uginał się od dań, deserów, sałatek, wędlin, ryb i napojów. Znajdą się na nim też specjalnie na tę okazję przygotowane przystawki. Chcesz zaskoczyć swoich bliskich? Przygotuj świątecznego śledzia w grzybach i orzechach. Przygotujesz go z łatwością w 15 minut.
Świąteczny śledź w grzybach i orzechach
Co potrzebujesz?
- 400 g śledzi namoczonych w mleku
- 30 g suszonych grzybów, podgrzybków bądź borowików
- 2 średnie cebule posiekane
- garść orzechów włoskich, pokrojonych
- 15 orzechów laskowych
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1- 1,5 łyżki rodzynków
- 1 łyżka sosu sojowego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz, najlepiej świeżo zmielony
Śledzie (w zalewie naturalnej) namaczamy w wodzie przez 2 godziny, następnie zalewamy je mlekiem na kolejne 2-3 godziny. Zalewę odlewamy i kroimy śledzie w kawałki.
Grzyby namaczamy, następnie odcedzamy. Zalewamy je ponownie wodą i gotujemy aż staną się miękkie. Gotowe grzyby kroimy w cienkie paski.
Na patelni podsmażamy cebulę. Gdy się już zeszkli dorzucamy grzyby i orzechy. Po około 4-5 minutach dodajemy rodzynki i sos sojowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, po wymieszaniu odstawiamy do wystygnięcia.
Zaczynając od śledzi układamy wszystko w słoiku na zmianę z grzybami i gałązkami tymianku. Zalewamy wszystko oliwą, zamykamy słoik i wstawiamy na około dobę do lodówki. Gotowe!
Polecamy także:
Więcej naszych pomysłów na dobre jedzenie znajdziecie TUTAJ.
Chcecie się pochwalić swoim przepisem? Napiszcie do nas na formularz kontaktu DAJ ZNAĆ.