Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Zdrowa żywność. Czy produkty, które kupujesz naprawdę są ekologiczne?

Facebook Twitter

Wiele osób jest na początku swojej przygody związanej ze zdrową żywnością. O czym warto wiedzieć i na co zwrócić uwagę podczas zakupów ekologicznych? Jak sprawdzić czy dane produkty spełniają wymogi etyczne i zdrowotne? Przeczytaj i sprawdź.

Fot. pixabay.com

Jeszcze kilka lat temu popularnością cieszyły się szybkie w przygotowaniu oraz przetworzone produkty. Dziś świadomość konsumentów wzrasta. Powstało wiele badań, które udowodniły, że przetworzone produkty są nie tylko szkodliwe, ale także w perspektywie czasu zabójcze dla naszego zdrowia. Do łask wróciła zdrowa i ekologiczna żywność. To całkowite przeciwieństwo produktów ”fast food”.

Żywność ekologiczna

Nieprzetworzona i pozbawiona chemii (już na etapie uprawy czy obróbki). Żywność ta może być pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Powstaje zgodnie z naturą. Kury są hodowane na wolnym wybiegu, rośliny nie są sztucznie stymulowane do wzrostu przez chemiczne i szkodliwe nawozy. Dzięki takiemu działaniu otrzymuje się produkty, które są bezpieczne oraz bogate w substancje odżywcze. Żywność ta nie jest genetycznie modyfikowana tzn. nie używa się antybiotyków, hormonów i sterydów. Produkcja nie ma negatywnego wpływu na środowisko.

fot.pixabay.com

Ekologiczne czy nie? Jak rozpoznać zdrową żywność?

Obietnice producentów, że produkt jest dobrej jakości nie wystarczą. Gospodarstwa produkujące zdrową żywność, muszą przestrzegać rygorystycznych przepisów, podobnie jak producenci żywności ekologicznej. Żywność jest certyfikowana, dzięki czemu konsumenci nie powinni mieć wątpliwości przy wyborze produktów. Aktualnie na rynku istnieje wiele sklepów z asortymentem żywności ekologicznej, w których możemy zakupić wszystkie konieczne produkty do stworzenia optymalnej, zdrowej i zbilansowanej diety. Żywność ta powinna posiadać wszystkie wspomniane certyfikaty tj. unijne logo produkcji ekologicznej, numer jednostki certyfikującej oraz miejsce produkcji żywności ekologicznej. 

Cena produktów ”EKO”

Warto wiedzieć, że zdrowa żywność nie posiada długich terminów ważności, to za sprawą braku konserwantów. Żywność ta nie należy do tanich, ponieważ jej produkcja generuje wyższe koszty. Uprawa eko produktów jest zdecydowanie droższa. Po co przepłacać? Wspieraj krajowe gospodarstwa rolne i kupuj produkty ekologiczne prosto od producenta.

Jeżeli stawiasz na zdrową żywność i zaopatrujesz się w ekologiczne produkty, to zawsze dokładnie sprawdzaj, co kupujesz.

Zobacz nasze wideo z samoobsługowego straganu warzywnego, który w ubiegłym roku odwiedził nasz reporter:

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj