Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Jastrzębie-Zdrój: Zachęcają do dzielenia się jedzeniem

Facebook Twitter

Ciągle można pomóc, by jedzenia marnowało się jak najmniej. Jastrzębska jadłodzielnia w miejskiej przestrzeni jest już od 3 lat. Jej działania koordynuje grupa 6 osób skupionych w „Ratownikach Żywności’’.

fot. www.jastrzebie.pl

Obecnie w Jastrzębiu-Zdroju stoją dwie specjalne szafy i lodówki – jedna przy ulicy Wielkopolskiej na małym parkingu za sklepem druga na parkingu koło marketu na osiedlu Arki Bożka. Są otwarte codziennie od 9:00 do 18:00.

Przedsiębiorcy, wolontariusze, osoby prywatne – im więcej osób zaangażuje się w pomoc, tym więcej jedzenia można uratować przed zmarnowaniem. Jadłodzielnie istnieją w Jastrzębiu-Zdroju od ponad 3 lat i przez ten czas wypromowały ideę foodsharingu. Pomogły nie zmarnować ton artykułów spożywczych, dając wielu osobom szansę na posiłek. Zainteresowanie zawartością tych specjalnych szafek i lodówek nie maleje. Stale są zapełniane i opróżniane.

Plany na zwiększenie ilości stanowisk istnieją już od zeszłego roku, jednakże zostały one pokrzyżowane przez panującą aktualnie pandemię. Mimo wszystko nie poddajemy się

– mówi Estera Woźniak-Prycelas, koordynatorka Jadłodzielni w Jastrzębiu-Zdroju.

Koordynatorzy nie dają za wygraną i szukają innych możliwości, by pomoc mogła docierać jeszcze dalej. Część osób chce podzielić się zawartością swojej lodówki czy nadmiarem niedzielnego obiadu, ale nie ma fizycznie możliwości dostarczyć go do punktu.

Dlatego tak ważna jest jak największa liczba wolontariuszy

– tłumaczy Estera Woźniak-Prycelas

Szukamy osób, które chciałyby się zaangażować w naszą pracę i zostać ’’Ratownikami Żywności’’. Do zadania ratowników należałby regularny odbiór i dowóz artykułów spożywczych do Jadłodzielni

– dodaje. Jedzenie marnuje się nie tylko w prywatnych lodówkach, ale też w sklepach czy restauracjach.

Prowadzimy już negocjacje z naszymi lokalnymi przedsiębiorstwami w celu stałej współpracy, polegającej na regularnym przekazywaniu żywności do Jastrzębskich Jadłodzielni. Nasi „ratownicy” oraz lokalni darczyńcy tworzyliby w ten sposób idealną symbiozę. W tym punkcie chciałabym serdecznie zaprosić do współpracy wszystkie osoby chętne do działania. Zarówno wolontariuszy, jak i przedsiębiorców chcących rozpocząć z nami współpraca

– zachęca Estera Woźniak-Prycelas.

Obecnie w mieście stoją dwie specjalne szafy i lodówki – jedna przy ulicy Wielkopolskiej na małym parkingu za sklepem druga na parkingu koło marketu na osiedlu Arki Bożka. Są otwarte codziennie od 9:00 do 18:00. Nad całym projektem czuwają zaledwie trzy osoby: Aleksandra Fabisz-Zblewska, Wojciech Żołnierek i wspomniana już Estera Woźniak-Prycelas.

Naszym głównym celem jest pokazanie społeczeństwu, jak wiele żywności niepotrzebnie się marnuje. Jastrzębianie bardzo chętnie pomagają i dzielą się nadmiarem zakupionego prowiantu. Bardzo cieszy nas również fakt, że przekazana żywność jeszcze nigdy się nie zmarnowała. To kolejny znak dla nas, że to, co robimy, jest ważne. Zapobiegamy marnowaniu jedzenia i pomagamy tym samym najbardziej potrzebującym.

– opisuje działalność Jadłodzielni koordynatorka.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 7 marca 2021