Radio 90

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

 

Jedna z największych jagód świata. Poznaj właściwości zdrowotne arbuza

Facebook Twitter

Arbuz cieszy się popularnością w Polsce. Owoc ten najczęściej kupujemy w okresie letnim. Słodki smak i duża zawartość wody doskonale gasi pragnienie. Niewiele osób wie, że możemy wykorzystać jego pestki i skórkę do celów spożywczo-leczniczych.

fot.silviarita

Arbuz

(Citrullus lanatus) to roślina dyniowata. Pochodzi z Afryki Południowej, gdzie występuje w formie dzikiej jak i hodowlanej. Na ziemiach polskich owoc pojawił się w XIV wieku dzięki zakonowi krzyżackiemu. Dziś popyt na arbuza jest duży. Jego plantacje pojawiły się w Hiszpanii, Portugalii, Chorwacji, Węgrach, Bułgarii, Rumuni a nawet Chinach. Nasz klimat nie sprzyja hodowli arbuzów, jednak polskie przedsiębiorstwa hodują je w wielkich cieplarniach.

Arbuz ma płożącą łodygę, która może osiągnąć długość nawet 6 metrów. Jego kwiaty są podobne do kwiatów dyni. Jedna roślina potrafi wyprodukować 30 kwiatostanów żeńskich i 400 męskich. Owoce arbuza to masywne jagody ze słodkim czerwonym miąższem. Jednak są takie odmiany, które posiadają pomarańczowe, żółte a nawet białe środki.

fot.armennano/pixabay

Właściwości odżywcze

100 gram arbuza zawiera:

  • 37 kcal,

  • białko: 0,6 g,

  • tłuszcz: 0,1 g,

  • węglowodany ogółem: 8,4 g,

  • błonnik pokarmowy: 0,3 g,

  • sód: 1 mg,

  • potas: 130 mg,

  • wapń: 6 mg,

  • witamina A: 38 µg,

  • beta-karoten: 230 µg,

  • witamina E: 0,1 mg,

  • witamina C: 10,0 mg.

fot. congerdesign/pixabay

Miąższ, pestki i łupiny. Właściwości zdrowotne arbuzów

Arbuzy zawierają składniki mineralne oraz związki antyoksydacyjne, które mają silne działanie przeciwutleniające, przypisuje się im działanie kardioprotekcyjne. Likopen zawarty w arbuzie zapobiega niekorzystnym tlenowym przemianom cholesterolu, ma także silne działanie antyaterogenne. Dodatkowo częste spożywanie arbuza zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu.

W arbuzie znajduje się także cytrulina. Aminokwas doceniany przez stopowców, ponieważ zmniejsza intensywność zakwasów, dodatkowo działa antykataboliczne, co oznacza zwiększoną ochronę tkanki mięśniowej przed niszczeniem. Sok z arbuza nawadnia organizm oraz ma działanie detoksykacyjne.
Gruba łupina i pestki tego owocu zasługują na szczególną uwagę. Ziarenka zawierają około 30% białka i 50% tłuszczu, dzięki czemu mają większe stężenie substancji o charakterze leczniczym niż miąższ i sok z arbuza. Natomiast łupina arbuza to źródło błonnika pokarmowego, w jej białej części zawarta jest największa część wspomnianej wcześniej cytruliny.

fot.outsideclick/pixabay

Ciekawostki:

  • Na świecie istnieje 1200 odmian arbuzów, hodowane są one w ponad 100 krajach.
  • Największymi światowymi dostawcami arbuzów są Chiny, Turcja, Brazylia, Iran i Egipt.
  • Polskie władze w czasach komunistycznych nie uznawały produktów importowanych z zagranicy, arbuz był jednak na tyle lubiany, że nie zakazano jego importu.
  • Rekord Guinnessa na „Największy arbuz na świecie” został pobity w 1990 roku. Bill Carson ze Stanów Zjednoczonych wyhodował arbuza, który ważył 118 kg.

Czy Wy także wolicie kupować arbuzy latem? Dajcie znać!

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj