Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kaloryczne, ale zdrowe. Jak podawać mięso z gęsi?

Facebook Twitter

Najlepsza gęsina na świętego Marcina - mówi polskie przysłowie. Zgodnie z tradycją to właśnie jesienią kończy się cykl hodowlany gęsi. 11 listopada i Dzień Św. Marcina co prawda za nami, ale w Restauracji Cysterska w Rudach do końca listopada trwa Festiwal Gęsiny.

Skąd pomysł na festiwal gęsiny? Chcieliśmy pokazać, że gęś jest smaczna, to mięso, z którego można wyczarować różne rzeczy- słyszymy w restauracji w Rudach Raciborskich. Z szefem kuchni w restauracji Cysterska Kacprem Luleczko o gęsinie rozmawiał Arkadiusz Żabka:

Czy gęś jest zdrowa? Tak, mięso z gęsi jest tłuste, ale zdrowe, bogate w pełnowartościowe białko i cenne witaminy.

Skoro już wiemy, że gęś jest zdrowa, to dowiedzmy się jak ją można podawać. Posłuchaj przepisu np. na kaszotto z gęsiną:

Restauracja Cysterska powstała w sercu parku krajobrazowego, mieści się we wnętrzach Zespołu Klasztorno- Pałacowego w Rudach Raciborskich.

Do 30 listopada wszystkich miłośników gęsiny Cysterska zaprasza na festiwal wyjątkowych dań przygotowanych z okazji dnia świętego Marcina, miłośnicy tego rodzaju potraw mogą smakować konfitowane udka z gęsi podawane z babką ziemniaczaną na kapuście kiszonej w ziołowej panierce. Danie podawane jest z karmelizowanymi śliwkami, smażonymi na maśle marchewkami oraz sosem śliwkowym. Dodatkowo proponowany jest bulion z gęsi oraz pierogi z gęsiną.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj