Radio 90

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

 

#23 Kalendarz adwentowy Radia 90

Facebook Twitter

Przedostatnie okienko naszego kalendarza. Mamy nadzieję, że razem z nami odliczaliście do świąt! Już jutro finał.

#23 – Przygotowujemy tradycyjne potrawy

Co jecie w Wigilię? Na większości stołów w naszym regionie króluje karp, makówki, moczka czy pierogi. Jak je przyrządzić? Przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów:

1. Makówki w mleku

Składniki:

  • 25 dag maku
  • 1/2 l mleka
  • 20 dag czerstwej bułki maślanej
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • po 5 dag rodzynek, orzechów i mieszanki kandyzowanych owoców
  • 10 dag masła
  • pół laski wanilii
  • łyżka mleka
  • 2–3 łyżki rumu
Przygotowanie:
Mak przepłucz, zalej wodą i odstaw na parę godzin. Całość odcedź, zmiel w maszynce do mięsa. Zagotuj mleko z posiekaną wanilią , masłem i miodem. Dodaj mak, gotuj ok. 30 min. Na końcu d0odaj rodzynki, owoce i orzechy. Pozostaw do wystygnięcia. Bułkę potnij na kawałki, możesz skropić ją rumem. Miskę wyłóż folią, na jej dnie ułóż warstwę masy makowej układaj na przemian z bułką. Przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Makówki możesz ozdobić orzechami czy kandyzowanymi owocami. Gotowe!

2. Moczka

Składniki:

  • 150 g rodzynek sułtańskich
  • 150 g rodzynek hetmańskich
  • 150 g moreli suszonych
  • 100 g fig suszonych
  • 150 g suszonych wiśni
  • 150 g orzechów włoskich
  • około 250 g piernika
  • lekko ciepła woda ~500 ml – aby zmiękczyć piernik
  • kompoty – truskawka / agrest / czerwona porzeczka (1 litr każdego)
  •  około pół tabliczki mlecznej czekolady
  •  kieliszek spirytusu lub innego alkoholu
  • szczypta soli
  • cukier – do smaku
  • odrobinę soku z cytryny

Przygotowanie:

Bakalie kroimy na kawałki. Piernik rozdrabniamy i przesypujemy do garnka. Zalewamy letnią wodą i czekamy aż zmięknie (ok. pół godziny). Do garnka dodajemy kompoty i stawiamy na piec.  Dodajemy szczyptę soli, i czekamy aż całość się zagotuje. Dodajemy pokrojone bakalie. Na koniec dorzucamy czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Doprawiamy wedle uznania, możemy dodać cukier, sok z  cytryny. Moczkę zostawiamy do ostygnięcia. Moczka może jeszcze zgęstnieć, aby ją rozcieńczyć, możemy dodać do niej wody. Gotowe!

 

 

 

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj