#23 Kalendarz adwentowy Radia 90
Przedostatnie okienko naszego kalendarza. Mamy nadzieję, że razem z nami odliczaliście do świąt! Już jutro finał.
#23 – Przygotowujemy tradycyjne potrawy
Co jecie w Wigilię? Na większości stołów w naszym regionie króluje karp, makówki, moczka czy pierogi. Jak je przyrządzić? Przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów:
1. Makówki w mleku
- 25 dag maku
- 1/2 l mleka
- 20 dag czerstwej bułki maślanej
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- po 5 dag rodzynek, orzechów i mieszanki kandyzowanych owoców
- 10 dag masła
- pół laski wanilii
- łyżka mleka
- 2–3 łyżki rumu
2. Moczka
- 150 g rodzynek sułtańskich
- 150 g rodzynek hetmańskich
- 150 g moreli suszonych
- 100 g fig suszonych
- 150 g suszonych wiśni
- 150 g orzechów włoskich
- około 250 g piernika
- lekko ciepła woda ~500 ml – aby zmiękczyć piernik
- kompoty – truskawka / agrest / czerwona porzeczka (1 litr każdego)
- około pół tabliczki mlecznej czekolady
- kieliszek spirytusu lub innego alkoholu
- szczypta soli
- cukier – do smaku
- odrobinę soku z cytryny
Przygotowanie:
Bakalie kroimy na kawałki. Piernik rozdrabniamy i przesypujemy do garnka. Zalewamy letnią wodą i czekamy aż zmięknie (ok. pół godziny). Do garnka dodajemy kompoty i stawiamy na piec. Dodajemy szczyptę soli, i czekamy aż całość się zagotuje. Dodajemy pokrojone bakalie. Na koniec dorzucamy czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Doprawiamy wedle uznania, możemy dodać cukier, sok z cytryny. Moczkę zostawiamy do ostygnięcia. Moczka może jeszcze zgęstnieć, aby ją rozcieńczyć, możemy dodać do niej wody. Gotowe!