Kuchnia Radia 90 na Wielkanoc: efektowne ciasto Red Velvet
Kuchnia Radia 90 życzy Wam smacznych świąt wielkanocnych i poleca swoje przepisy, a dziś w tą wyjątkową niedzielę częstujemy Was przepisem na efektowne ciasto Red Velvet. Do wykonania konieczna jest czerwona pasta spożywcza.

Szacowany czas czytania: 01:24
Kuchnia Radia 90 na Wielkanoc: efektowne ciasto Red Velvet
Na ciasto potrzebujemy: 200 g jogurtu naturalnego, 3 jajka, 190 g cukru, 160 g roztopionego masła, 360 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka kakao. Potrzebujemy także pół łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego w żelu.

Osobno łączymy składniki mokre i osobno suche. Do miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka, cukier, roztopione i ostudzone masło. Można dodać aromat wanilii. W osobnym pojemniku łączymy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Teraz do miski z suchymi składnikami dodajemy składniki mokre, powoli mieszamy tylko do połączenia składników, pamiętajcie by nie za długo. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej wsypać kakao oraz barwnik spożywczy, wymieszać.
Na dno formy wyłożyć 3 łyżki jasnej masy i ją rozprowadzić na całą powierzchnię dna niedużej formy, w kuchni Radia 90 użyliśmy formy okrągłej o średnicy 24 cm. Następnie wyłożyć 3 pełne łyżki czerwonej masy i znów ją rozprowadzić. Powtarzać nakładanie raz ciemnej, raz jasnej masy do jej wykończenia. do wykończenia ciasta.
W nagrzanym do 180 stopni piekarniku piec przez ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem.
Kuchnia Radia 90 na Wielkanoc: efektowne ciasto Red Velvet. Krem z serka
Do pojemnika miksera włożyć 100 g serka twarogowego (takiego do smarowania, bez żadnych dodatków), masło (40 g) w temp. pokojowej oraz szklankę cukru pudru. Ubijać mikserem przez ok. 1 minutę na jednolity i gładki krem.
Smacznego na święta!
Sprawdź wszystkie wielkanocne przepisy w Kuchni Radia 90!
Czytaj także: