Kuchnia Radia 90: Domowe, chrupiące churrosy. Znasz tę słodką przekąskę?
Kuchnia Radia 90 serwuje dziś churrosy, czyli tradycyjne hiszpańskie smakołyki. To pręciki z ciasta parzonego wyciskane za pomocą rękawa cukierniczego i smażone w głębokim tłuszczu. Po smażeniu możemy posypać je cukrem lub cukrem i cynamonem, możemy je też podawać z gorącą czekoladą. Spróbujcie sami. Przepis jest szybki i prosty.

Szacowany czas czytania: 00:44
Kuchnia Radia 90: Chrupiące churrosy
Składniki:
- szklanka wody
- szklanka mąki pszennej
- pół kostki masła
- szczypta soli
- łyżka cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 jajka
Przygotowanie:
1.Wodę, masło, cukier i cukier wanilinowy włóż do garnka, gotuj aż masło się rozpuści.
2. Dodaj szklankę mąki i mieszaj aż powstanie gładka masa.
3. Ostudź masę.
4. Do ostudzonej masy dodaj jajka i mieszaj aż powstanie gładka masa.
5. Włóż masę do rękawa cukierniczego.
6. Rozgrzej olej na patelni/ w garnku.
7. Wyciskaj kawałki prosto do rozgrzanego oleju.
8. Smaż aż się zarumienią.
9. Odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
10. Tak przygotowane churrosy możesz obsypać cukrem pudrem i cynamonem lub podawaj z gorącą czekoladą.
SMACZNEGO!
Kuchnia Radia 90. Sprawdź więcej naszych przepisów: