Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Dobre z Lasu. Książka kucharska Lasów Państwowych dostępna online

Facebook Twitter

Nie ma nic lepszego niż pożywienie pochodzące prosto z natury, towarzyszące nam od wieków. Pożywienie, którego źródłem był i jest las. Lasy Państwowe przypominają o wydanej przez nich książce kucharskiej. "Dobre z lasu, czyli natura od kuchni" to 115 przepisów na przygotowanie niebanalnego obiadu, napoju czy deseru

Fot. lasy.gov.pl

Wszystkie przepisy zostały stworzone przez leśników, a kto jak kto, ale oni wiedzą najlepiej jak smaczny może być las.

Podajemy jeden z przepisów.

Ziemniaki faszerowane dziczyzną i grzybami

Składniki:

  • 4 duże mączyste ziemniaki
  • 20 dag kiełbasy z dzika
  • 20 dag dobrej jakości metki z dzika
  • garść suszonych borowików
  • 5 dag masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • mleko
  • gałka muszkatołowa
  • sół, pieprz

Grzyby zalewamy mlekiem i namaczamy przez godzinę. Ziemniaki  pieczemy w całości w piekarniku. Po ostudzeniu kroimy je na połówki i delikatnie wydrążamy środki tak, aby nie uszkodzić łupinek. Kiełbasę i odciśnięte grzyby drobno kroimy i lekko podsmażamy na maśle, zdejmujemy z ognia, dodajemy metkę z dzika i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Miąższ z wydrążonych ziemniaków drobno kroimy i starannie mieszamy z farszem mięsnym. Dodajemy natkę pietruszki, posiekany czosnek i żółtko. Tak przygotowanym farszem napełniamy łupinki z ziemniaków. Obkładamy je masłem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie odwijamy ziemniaki z folii i zapiekamy, aż się zrumienią.

Przepis Bogumiły Grabowskiej z książki „Dobre z lasu, czyli natura od kuchni”.

Książka do pobrania:

Dobre z lasu.pdf (plik PDF 18.0 MB)

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj