Dobre z Lasu. Książka kucharska Lasów Państwowych dostępna online
Nie ma nic lepszego niż pożywienie pochodzące prosto z natury, towarzyszące nam od wieków. Pożywienie, którego źródłem był i jest las. Lasy Państwowe przypominają o wydanej przez nich książce kucharskiej. "Dobre z lasu, czyli natura od kuchni" to 115 przepisów na przygotowanie niebanalnego obiadu, napoju czy deseru
Wszystkie przepisy zostały stworzone przez leśników, a kto jak kto, ale oni wiedzą najlepiej jak smaczny może być las.
Podajemy jeden z przepisów.
Ziemniaki faszerowane dziczyzną i grzybami
Składniki:
- 4 duże mączyste ziemniaki
- 20 dag kiełbasy z dzika
- 20 dag dobrej jakości metki z dzika
- garść suszonych borowików
- 5 dag masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 żółtko
- mleko
- gałka muszkatołowa
- sół, pieprz
Grzyby zalewamy mlekiem i namaczamy przez godzinę. Ziemniaki pieczemy w całości w piekarniku. Po ostudzeniu kroimy je na połówki i delikatnie wydrążamy środki tak, aby nie uszkodzić łupinek. Kiełbasę i odciśnięte grzyby drobno kroimy i lekko podsmażamy na maśle, zdejmujemy z ognia, dodajemy metkę z dzika i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Miąższ z wydrążonych ziemniaków drobno kroimy i starannie mieszamy z farszem mięsnym. Dodajemy natkę pietruszki, posiekany czosnek i żółtko. Tak przygotowanym farszem napełniamy łupinki z ziemniaków. Obkładamy je masłem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie odwijamy ziemniaki z folii i zapiekamy, aż się zrumienią.
Przepis Bogumiły Grabowskiej z książki „Dobre z lasu, czyli natura od kuchni”.
Książka do pobrania:
Dobre z lasu.pdf (plik PDF 18.0 MB)
Czytaj także:
- Czy są na świecie zdrowe pączki? Tak, to pączki drzew
- Pomysł na weekend: Kąpiele leśne. Co to takiego?
- Pomysł na weekend: Platforma widokowa w rezerwacie Łężczok po remoncie