Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

 

Jak się robi najlepsze pączki? [WIDEO]

Facebook Twitter

Jak co roku w tłusty czwartek zajadamy się pączkami. Nie inaczej jest i w tym roku. Ile już macie na koncie? Jeden, dwa... a może raczej pięć, sześć... Nie liczcie już, dziś można.

Fot. jarmoluk \ pixabay.com

Nasi reporterzy postanowili dokładnie prześledzić proces ich powstawania. Robert Krzyżaniak z mikrofonem i Przemek Niedzwiecki z kamerą wybrali się do cukierni Jagódka w Jastrzębiu-Zdroju. Dziś zdradzamy tajemnice powstawania pączków.

Wiemy już co potrzeba by stworzyć ciasto na pączki, pora zakasać rękawy i je ugnieść… a może nie…

Minęło już 20 minut? Tak! Ciasto już chyba urosło. Sprawdźmy jak idzie proces tworzenia pączków naszym reporterom:

Maszyna podzieliła ciasto i utoczyła z nich pączki. Nasz reporter Robert Krzyżaniak, nie idzie na łatwiznę i postanowił sam utoczyć pączki:

Ciasto zostało już podzielone i każdy kawałek nabrał kształtu pączka, ale są jakieś małe…

Pączki nadal nabierają odpowiednich rozmiarów, ale to wcale nie oznacza, że nasi reporterzy się nudzą…

To był pełna napięcia minuty, ale drożdże zrobiły swoje, pączki urosły czas zabrać się za ich smażenie:

Paczki już usmażone pozostała jeszcze jedna czynność…

Robert Krzyżaniak i Przemek Niedzwiecki smażyli pączki w cukierni Jagódka w Jastrzębiu-Zdroju. Ich mistrzami byli Janusz i Jolanta. Zobacz Film z ich wizyty!

 

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 7 grudnia 2019