Najsmaczniejszy „murzin wielkanocny”. Wybiorą go w niedzielę w Cieszynie [WIDEO]
Na raciborszczyźnie „święcelnik”, na Śląsku Cieszyńskim „murzin”. Ale potrawa smakowo bardzo podobna i koniecznie musi się znaleźć na wielkanocnym stole.

Murzin wielkanocny – zawsze na świątecznych stołach Śląska Cieszyńskiego
„Murzina” wykonuje się go przeważnie z ciasta drożdżowego i w zależności od upodobań ma różnorodne kształty. Nazwa samego wypieku wywodzi się od mąki, z jakiej kiedyś pieczono go, czyli ciemnej, grubej, często żytniej, wypiekany w piecach opalanych drewnem. Dlatego często miał ciemną skórkę, a wypełniony był zawsze kiełbasą, czasem boczkiem.
Cieszyński Ośrodek Kultury „Dom Narodowy” poszukuje idealnego wypieku i przepisu! Dlatego zaprasza do udziału w Konkursie na najlepszego „Murzina”. Zadaniem jest przygotowanie tego wypieku i dostarczenie go do Domu Narodowego wraz ze spisanym przepisem w dniu 24 marca (niedziela) w godzinach 9:00-13:00.
Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród nastąpi tego samego dnia o godz. 15.00 w Cieszyńskim Ośrodku Kultury „Dom Narodowy” w Cieszynie w Centrum Folkloru Śląska Cieszyńskiego.
Szczegóły konkursu i regulamin do zapoznania się pod TYM linkiem
Czytaj także:
- Wielkanoc z archiwum Radia 90. Pamiętacie? Część 2
- Kuchnia Radia 90: wodzionka i kartoffelsalat z Podbucza
- Bieg po Święcelnik- ruszył zapisy