Kuchnia Radia 90: wodzionka i kartoffelsalat z Podbucza
"Wodzionka to samo zdrowie"- to mówią gospodynie z Podbucza. Fajne Babeczki, Koło Gospodyń Wiejskich z Podbucza proponują swoje przepisy, chętnie się nimi dzielą. Gotują i tradycyjnie, i nowocześnie.
Wodzionka. Tradycyjnie na Śląsku
Wodzionka była bardzo popularną zupą na Śląsku. Spożywano ją w różnych porach roku, tygodnia, dnia (na śniadanie, obiad lub kolację) zarówno w rodzinach robotniczych, jak i chłopskich, biednych lub bardziej bogatych. W książce Zofii Szromby-Rysowej pt. Pożywienie ludności wiejskiej na Śląsku (1978, s. 117) czytamy: Wodzianka (D.D.W.) – suchy, pokrojony chleb zalany na talerzu wrzącą osoloną wodą z dodatkiem roztartego czosnku, cebuli i masła lub słoniny, a niekiedy też śmietany.
– czytamy na stronie poświęconej kuchni śląskiej Śląskie Smaki.
Wodzionka z Podbucza
Czerstwy chleb pokrojony na kostkę, do tego czosnek oraz przyprawy do smaku. Zalewamy to wrzątkiem. Posłuchajcie co mówią Fajne Babeczki z Podbucza:
Wodzionka. A Ty jak robisz wodzionkę?
Koło Gospodyń Wiejskich Fajne Babeczki przygotowały dla słuchaczy Radia 90 także kartoffelsalat, czyli klasyczną sałatkę ziemniaczaną.
Ten przepis dziś w programie Opowieści o regionie, słuchajcie po 9.00.
W świetlicy w Podbuczu gotuje się nie tylko tradycyjnie, gospodynie sięgają także po przepisy z innych części kraju czy świata, chętnie się nimi wymieniają, prowadząc Przepisownik Fajnych Babeczek.
Oto niektóre z ich popisowych dań: