Nasi kucharze górą! [FOTO]
Drużyny z naszego regionu triumfowały podczas 14. edycji festiwalu "Ślaskie Smaki". Wczoraj (16.06.) w Rudach Raciborskich spotkali się zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści, by po raz kolejny gotować i pokazywać, że na Śląsku jada się nie tylko kluski z roladami i modrą kapustą.
Zwyciężyła prostota na talerzu- mówił Remigiusz Rączka, przewodniczący jurorów we wszystkich kategoriach, a te był trzy: AMATORZY, PROFESJONALIŚCI i SZKOŁY GASTRONOMICZNE.
Wśród uczniów „Złoty durszlak” zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Szkoła wystawiła aż dwie ekipy.
Patrycja Mandera i Łukasz Skowron w ubiegłym roku na „Śląskich Smakach” zdobyli srebro, w tym roku byli najlepsi:
Najlepsze w kategorii „Amatorzy” były miejscowe gospodynie, panie z Rud Raciborskich wystąpiły pod nazwą „Rudzanki”. Poznajcie zwycięską drużynę:
Także gospodynie z Rud przyznają, że w kuchni Śląska jest miejsce na nowości i eksperymenty:
KATEGORIA – AMATORZY:
– Rudzanki – Rudy- I miejsce
– Stowarzyszenie „Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka” – Gmina Wręczyca Wielka- III miejsce
– Jurajski Koziołek – Masłońskie
– Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich – Kłobuck- II miejsce
– KGW Popielów-Radziejów – Popielów-Radziejów
KATEGORIA – PROFESJONALIŚCI:
– Restauracja Leśna Perła – Rudziniec- I miejsce
– Karczma Koszwice – Koszwice
– Restauracja Zagłębie Smaku – Dąbrowa Górnicza
– Drużyna Malinowego Dworu – Katowice- II miejsce
– Zielony Ogród – Zabrze
– The Piano Tychy – Tychy- III miejsce
– Stadionova Team – Tychy
– Restauracja Orzech i Miód – Jankowice
KATEGORIA – SZKOŁY GASTRONOMICZNE:
– Dziewczyny ze Śląska – Tarnowskie Góry- II miejsce
– ZSE Wodzisław Śląski – Drużyna I – Wodzisław Śląski- I miejsce
– ZSE Wodzisław Śląski – Drużyna II – Wodzisław Śląski
– ZSTZ Piekary Śląskie – Piekary Śląskie – III miejsce