Poznaj najlepsze sposoby na kiszonkę. Wybierz się na warsztaty z kiszenia kapusty w WCK
Na dobre zapewniła sobie stałe miejsce w domowym menu. Nie tylko smakuje, ale i korzystnie wpływa na zdrowie. Kiszona kapusta, bo o niej mowa, przyciąga uwagę smakoszy. A w ramach cyklu warsztatów „Tu i teraz” powinna przyciągnąć do Wodzisławskiego Centrum Kultury też tych, którzy chcą poznać najlepsze sposoby na kiszonkę.
Swymi sprawdzonymi i różnorodnymi przepisami na sporządzenie kiszonej kapusty podzieli się o. Oskar Puszkiewicz, franciszkanin, który od lat docenia ogrom dobroci, jakie płyną dla nas wprost z natury. W kręgu jego zainteresowań ważne miejsce zajmują zielarstwo, ekologia i zdrowy styl życia. Franciszkanin zachęca do stosowania ziół oraz przekonuje, że warto powrócić do tradycyjnych posiłków, także tych opartych na kiszonej kapuście.
Zalet z takiego stanu rzeczy jest bez liku. Kiszona kapusta i jej sok wzmacniają, uodparniają organizm, są źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych. Bez wątpienia takie zapasy powinny znaleźć się w każdym domu. Co więcej, te przyrządzone samodzielnie, to nie tylko pokaźna dawka zdrowia, ale i wielkiej satysfakcji.
Warsztaty odbędą się 6 listopada, o godzinie 10.00. Zapisy przyjmowane będą do 3 listopada. Zgłoszenia należy wysyłać na adres:
[email protected]
Informacji na temat wydarzenia udzielają pracownicy Działu Projektów i Animacji Kulturalnej WCK:
tel. 32 455 48 55
Uczestnicy zajęć we własnym zakresie muszą zaopatrzyć się w trzy litrowe słoje. Liczba miejsc jest ograniczona, zatem nie warto zastanawiać się zbyt długo. To dobra okazja, by połączyć tradycję z naturą i dobrą zabawą.
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!