Radio 90

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

 

Znamy wyniki konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo-Smaki regionów”

Facebook Twitter

29 lipca podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych w chorzowskim Skansenie odbył się finał regionalny konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę województwa śląskiego. Do udziału zakwalifikowano 52 produkty oraz 9 zespołów w części gastronomicznej.

Komisje konkursowe przyznały wiele nagród równorzędnych i wyróżnień. Trzy produkty i potrawa otrzymały nominacje do nagrody „Perła 2018” wręczanej tradycyjnie podczas Wielkiego Finału Konkursu 30 września na targach Smaki Regionów w Poznaniu.

Wśród zwycięzców jest piernik do moczki. Przygotowuje go rokrocznie, na święta Bożego Narodzenia wodzisławski cukiernik Lucjan Meisel. Wiele gospodyń z regionu bez tego produktu nie wyobrażą sobie przygotowania jednej z najważniejszych potraw śląskiej wigilii. Piernik zyskał uznanie również w czasie tegorocznego jarmarku w chorzowskim skansenie, zdobywając pierwszą nagrodę w kategorii „Wyroby cukiernicze”. Zwycięstwem może cieszyć się również Maria Najda z Bąkowa, która przygotowała kompot z „pisówek”. Były również wyróżnienia: dla Stanisałwa Zawady za „Miód wielokwiatowy z Ziemi Cieszyńskiej”, Urszuli i Stanisława Farugów za mus malinowy. Konkursowemu jury przypadła również do gustu „pigwówka”. Nalewkę przygotowały Grażyna Jarząbek, Aniela Kupka, Jolanta Naczyńska i Krystyna Janoszek z Koła Gospodyń Wiejskich Popielów-Radziejów.

Zdjęcia: Dominik Orłowski/slaskie.pl:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj