Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

 

#16 Kalendarz adwentowy Radia 90

Facebook Twitter

Dziś Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą...czyżby pod szesnastym okienkiem znalazło się coś słodkiego?

#16 Czekolada – jak, ile i do czego?

Podczas świątecznych zakupów, zwróć uwagę na to jaką czekoladę wybierasz. Nie daj się oszukać producentom żywności, wybierz tabliczkę idealną dla siebie!

Zawartość kakao w czekoladzie:
O najwyższej jakości czekoladzie możemy mówić, gdy na pierwszym miejscu w jej składzie znajduje się kakao oraz jego procentowa zawartość wynosi powyżej:
70% – dla gorzkiej czekolady,
50% – dla deserowej czekolady,
30% – dla mlecznej czekolady.
Świadczy to nie tylko o jej smaku, lecz o zdrowotnych właściwościach (flawonoidach, minerałach i przeciwutleniaczach).

Składniki:
Podstawowe składniki czekolady to kakao, tłuszcz i substancja słodząca. Najlepiej wybierać taką, z najkrótszą listą składników. Podczas kupna czekolady smakowej, zwróć uwagę czy jej dodatki i aromaty są naturalne. Unikaj tych, które w składzie zawierają E476, czyli polirycynooleinianu poliglicerolu. Naturalnych składników dodawanych do czekolad jest wiele np. siemię lniane, chrupki ryżowe, jęczmień, owoce leśne, maliny, mango.
Wybierając czekolady owocowe, sięgnij po te z dodatkiem liofilizowanych, czyli specjalnie suszonych, prawdziwych owoców. Unikaj czekolad z nadzieniem w postaci kremów.

Jako, że dziś obchodzimy Dzień Porywania Wszystkiego Czekoladą, dorzucamy przepisy na naturalną czekoladową polewę, którą będziecie mogli ozdobić ciasta, ciasteczka czy owoce.

Polewa czekoladowa z olejem kokosowym

Składniki :
-3 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki miodu/syropu z agawy/syrop klonowy
– 2 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie:
Olej kokosowy mieszamy z miodem, możemy pogrzać je w rondelku. Do jednolitej masy dorzucamy kakao i mieszamy. Polewa idealnie zastygnie w lodówce, ponieważ podczas przygotowania może być rzadka.

Polewa czekoladowa z kremówką

Składniki:
-100 ml kremówki
-100 g czekolady

Przygotowanie:
Śmietankę pogrzej, dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj do rozpuszczenia.

Polewa czekoladowa z masłem

Składniki
– 100 g czekolady
– 50 g masła
– 50 g mleka

Przygotowanie:
Mleko z masłem podgrzać, dodać pokrojoną czekoladę, odczekać i wymieszać.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 26 lutego 2020