Kuchnia Radia 90: Pyszne wielkanocne ciasteczka prosto od słuchaczki!
W ramach cyklu Kuchnia Radia 90 mamy dla Was przepis na lekkie, wielkanocne ciasteczka prosto od słuchaczki Romany! Zapraszamy do kuchni na próby i koniecznie pochwalcie się nam efektami!
Święta wielkanocne za pasem, w każdym polskim domu to czas intensywnych przygotowań. Dziś w ramach naszego cotygodniowego cyklu, „Kuchnia Radia 90” prezentujemy przepis na wyśmienite ciasteczka. Koniecznie przygotujcie je w swoich domach!
Składniki:
- 150g masła
- 100g cukru
- 1 żółtko
- 300g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z cytryny
Kuchnia Radia 90. Jak przygotować ciasteczka?
Wszystkie składniki łączymy razem i dokładkie zagniatamy, aby przygotować masę na nasze ciasteczka. Następnie cienko wałkujemy masę. Kolejno czas na najbardziej kreatywną część – wykrawamy dowolne wzory ciastek. Mogą to być króliczki, wiosenne kwiatki, czy wielkanocne pisanki. Można też zainspirować się naszą słuchaczką i wypróbować wycinanie ciasta na kszałt jajek.
Ciasteczka najlepiej smakują przeklejone marmoladą lub dżemem. Dzięki temu dodamy im jeszcze więcej wielkanocnej słodyczy.
Kuchnia Radia 90 – przygotowanie dodatkowego lukru:
Możemy je również udekorować lukrem. Aby go przygotować białko jajka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy tyle cukru pudru ile uważamy. Ważne, żeby lukier był na tyle gęsty by dobrze się rozprowadzał po naszych gotowych ciasteczkach.
Zapraszamy do wykorzystania tego prostego przepisu do przygotowania własnych wielkanocnych wypieków. Smacznego!
Czytaj także: