Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: jak przygotować domowe sushi? Mamy przepis na idealny ryż

Facebook Twitter

Czy kiedykolwiek marzyłeś o stworzeniu własnej, domowej wersji sushi? Dziś w kuchni Radia 90 mamy przepis, który Ci w tym pomoże. Przygotowanie dania może wydawać się skomplikowane, ale z odpowiednimi składnikami i kilkoma wskazówkami, jest to zadanie, które na pewno uda się zrealizować. Spróbujesz?

Kuchnia Radia 90. Do przygotowania dania potrzebujesz:

Ryż do sushi, ocet ryżowy, cukier, sól, nori, oraz ulubione składniki pokrojone w słupki (my postawiliśmy na łososia, awokado, rzodkiewkę, ogórek zielony, czarny sezam, paprykę, serek, sos sriracha). Przyda się także wasabi, sos sojowy czy imbir do sushi.

Kuchnia Radia 90: składniki do sushi

Kuchnia Radia 90: jak przygotować ryż do sushi?

Wybór ryżu, proporcje, gotowanie, a nawet ostudzenie – wszystko to ma znaczenie. Ale nie obawiajcie się, z kilkoma prostymi zasadami, każdy może przygotować idealny ryż do sushi :)

Do tego dania niezbędny jest krótkoziarnisty, pękaty ryż o owalnym kształcie. Tylko on zapewni nam odpowiednią konsystencję oraz lepkość. W sklepie najlepiej więc szukać produktów oznaczonych „sushi”.

Najważniejszym krokiem jest opłukanie ryżu przed gotowaniem. Ze względu na dużą zawartość skrobi, ryż należy dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Powtarzamy tę czynność do czasu, aż woda będzie całkowicie czysta. W tym celu możemy użyć sitka i delikatnie mieszać ryż dłonią, aby nie uszkodzić ziarenek. Tak przygotowany ryż gotujemy bez soli w odpowiednich proporcjach: 1 szklankę ryżu zalewa się 1 szklanką wody. Ryż doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy go z ognia i pozostawiamy na kolejne 15 minut.

Teraz czas na przygotowanie zaprawy. Podstawowe proporcje (ok. 250 g ryżu) to: 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli. Składniki możemy podgrzać, aby lepiej się połączyły. Zaprawę wlewamy do przestudzonego ryżu, wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Następnie przykrywamy naczynie mokrą ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut. Po tym czasie mieszamy i ponownie dajemy mu odpocząć. Pamiętajmy, że zanim zabierzemy się za robienie rolek, ryż musi być zimny. W przeciwnym razie arkusze nori staną się gumowate i niesmaczne.

Kuchnia Radia 90: Zwijamy rolki

Zanim zaczniemy, warto zainwestować w jedno kluczowe narzędzie – bambusową matę do zawijania sushi. Aby uniknąć przyklejania się do niej ryżu, pokryjmy ją folią.

Nori ułożone na macie błyszczącą stroną do dołu stanowią podstawę naszej rolki. Następnie nakładamy ryż, najlepiej zwilżonymi wodą dłońmi, pokrywając nim cały liść, z wyjątkiem cienkiego paska u góry. Podstawa gotowa, teraz czas na układanie wybranych składników. Tutaj pole do popisu jest ogromne – możemy użyć wszystkiego, co tylko wpadnie nam do głowy. Jednak na początku warto ograniczyć ilość dodatków. Proste sushi z kilku składników nie tylko dobrze smakuje, ale także łatwiej się zwija. Pokrojone w paseczki warzywa ułóżmy od dołu nori.

Nadszedł czas na ostatni krok – zwijanie rolki. Zaczynamy od dolnego brzegu, a pasek nori, który nie został pokryty ryżem, zwilżamy wodą i zlepimy ze zwiniętą już rolką.

Można też poeksperymentować i przygotować tzw. odwrócone sushi, czyli uramaki. Wystarczy na nori nałożyć ryż, posypać go dla ozdoby czarnym sezamem i całość odwrócić do góry nogami. Teraz wystarczy nałożyć składniki na nori i zawinąć rolkę.

Teraz wystarczy pokroić rolkę na kawałki i gotowe!

Podawajmy nasze domowe sushi z sosem sojowym, oraz dodatkami takimi jak pasta wasabi i imbir marynowany. To prawdziwa uczta dla zmysłów, która pozwoli nam poczuć na języku smak dalekiego Wschodu.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj