Antyoksydanty. Sposób na walkę ze starzejącym się organizmem
Antyoksydanty to broń, którą możemy zwalczać wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się naszego organizmu czy osłabienie odporności.
Wolne rodniki pojawiają się w naszych organizmach poprzez stres, promieniowanie UV a nawet błędne żywienie. Reagują one z cząsteczkami białek, lipidów i sacharydów – powodują ich utlenianie. Kiedy w naszym organizmie pojawia się ich za dużo, dochodzi do stresu oksydacyjnego. Dlatego watro spożywać produkty, które zawierają przeciwutleniacze i mają właściwości kardiochronne. Co zatem spożywać?
Granat
Sok z tego owocu to źródło przeciwutleniaczy. Posiada ich więcej niż wino czy zielona herbata. Dodatkowo granat chroni nasze komórki przed uszkodzeniami oraz zmniejsza stany zapalne.
Awokado
Pełne jest składników odżywczych, posiada kwasy tłuszczone jednonienasycone. Zawiera także przeciwutleniacze takie jak luteina czy zeaksantyna.
Kakao
Smaczne i pełne przeciwutleniaczy (proantocyjanidynów i procyjanidynów). Dzięki spożywaniu kakao możemy zapobiec procesom zapalnym czy zakrzepowym. Ostatnie badania wykazały, że ma ono także działania kardioochronne.
Oliwa z oliwek
Jaką oliwę wybrać? Najlepsza jest extra virgin, ponieważ pozyskuje się ją z pierwszego tłoczenia oraz na zimno. Charakteryzuje ją zielony kolor, wyrazisty smak oraz gęstość. Jest idealnym składnikiem do sałatek i kanapek. Zawiera takie antyoksydanty jak leocantal oraz oleuropeina. Nie bez powodu jest podstawą diety śródziemnomorskiej – czyli tej uznawanej za najzdrowszą na świecie.
Herbata
Jej liście zawierają katechiny, które są odpowiedzialne za spowalnianie rozwoju wolnych rodników. Największe zdrolności antyoksydacyjne znajdziemy w czerwonej herbacie oolong i pu-erh.
Kawa
Ostatnie badania naukowe potwierdzają, że kawa dzięki zawartości w niej antyoksydantów, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.
Pomidory
Przetwory pozyskiwane z pomidorów są cennym źródłem przeciwutleniaczy. Uważa się, że przetworzony pomidor jest zdrowszy od surowego. W przetworach bowiem znajduje się więcej likopenu, który zapobiega utlenianiu się LDL.
Orzechy
Osoby spożywające dziennie garść orzechów są mniej narażone na choroby serca, choroby układu oddechowego i posiadają niższe ryzyko zachorowania na cukrzyce. Są one źródłem antyoksydantów, które działają silniej niż witamina E.