Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Antyoksydanty. Sposób na walkę ze starzejącym się organizmem

Facebook Twitter

Antyoksydanty to broń, którą możemy zwalczać wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się naszego organizmu czy osłabienie odporności.

Fot. pixabay.com

Wolne rodniki pojawiają się w naszych organizmach poprzez stres, promieniowanie UV a nawet błędne żywienie. Reagują one z cząsteczkami białek, lipidów i sacharydów – powodują ich utlenianie. Kiedy w naszym organizmie pojawia się ich za dużo, dochodzi do stresu oksydacyjnego. Dlatego watro spożywać produkty, które zawierają przeciwutleniacze i mają właściwości kardiochronne. Co zatem spożywać?

Granat

Sok z tego owocu to źródło przeciwutleniaczy. Posiada ich więcej niż wino czy zielona herbata. Dodatkowo granat chroni nasze komórki przed uszkodzeniami oraz zmniejsza stany zapalne.

fot. Couleur/pixabay

Awokado
Pełne jest składników odżywczych, posiada kwasy tłuszczone jednonienasycone. Zawiera także przeciwutleniacze takie jak luteina czy zeaksantyna.

fot.coyot /pixabay

Kakao
Smaczne i pełne przeciwutleniaczy (proantocyjanidynów i procyjanidynów). Dzięki spożywaniu kakao możemy zapobiec procesom zapalnym czy zakrzepowym. Ostatnie badania wykazały, że ma ono także działania kardioochronne.

fot.dghchocolatier /pixabay

 

Oliwa z oliwek
Jaką oliwę wybrać? Najlepsza jest extra virgin, ponieważ pozyskuje się ją z pierwszego tłoczenia oraz na zimno. Charakteryzuje ją zielony kolor, wyrazisty smak oraz gęstość. Jest idealnym składnikiem do sałatek i kanapek. Zawiera takie antyoksydanty jak leocantal oraz oleuropeina. Nie bez powodu jest podstawą diety śródziemnomorskiej – czyli tej uznawanej za najzdrowszą na świecie.

fot. Mareefe/pixabay

Herbata
Jej liście zawierają katechiny, które są odpowiedzialne za spowalnianie rozwoju wolnych rodników. Największe zdrolności antyoksydacyjne znajdziemy w czerwonej herbacie oolong i pu-erh.

Fot. couleur \ pixabay.com

Kawa
Ostatnie badania naukowe potwierdzają, że kawa dzięki zawartości w niej antyoksydantów, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.

Pomidory

Przetwory pozyskiwane z pomidorów są cennym źródłem przeciwutleniaczy. Uważa się, że przetworzony pomidor jest zdrowszy od surowego. W przetworach bowiem znajduje się więcej likopenu, który zapobiega utlenianiu się LDL.

fot. MabelAmber/pixabay

Orzechy
Osoby spożywające dziennie garść orzechów są mniej narażone na choroby serca, choroby układu oddechowego i posiadają niższe ryzyko zachorowania na cukrzyce. Są one źródłem antyoksydantów, które działają silniej niż witamina E.

fot. pixabay/ Couleur

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj