Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

 

Gospodynie z Dębieńska najlepsze w województwie!

Facebook Twitter

Panie wystartują w konkursie podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu. Do udziału w edycji regionalnej zakwalifikowano 53 produkty oraz 10 ekip w części gastronomicznej. Gospodynie z Dębieńska zdobyły uznanie jurorów smakiem przygotowanej wodzionki, karminadli z mięsa gotowanego podanych z ciaper kapustą oraz kompotu z wieprzków.

Wielki finał kulinarnych zmagań w Poznaniu 25 września.

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Jak podkreślają organizatorzy – ważne jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.

Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Powołane zostały dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi.

Gospodynie z Dębieńska – skromne i zaskoczone sukcesem, mają powód do dumy. „Podczas festiwalu zaprezentowano mnóstwo znakomitych, wyszukanych dań, tym bardziej się cieszymy, że nasze proste, tradycyjne śląskie pomysły kulinarne podbiły serca i podniebienia jurorów. To dla nas zaszczyt, że będziemy reprezentować województwo podczas finału w Poznaniu” – mówią gospodynie.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 31 marca 2020