Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kalendarz adwentowy: święta dookoła świata. Najciekawsze tradycyjne potrawy świąteczne

Facebook Twitter

Święta Bożego Narodzenia to okres, który kojarzy się z beztroską, radością i oczywiście tradycyjnymi potrawami. Wielu z nas z niecierpliwością oczekuje na te wyjątkowe dania, które pojawiają się na naszych stołach tylko raz w roku. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, jakie potrawy świąteczne serwują w innych krajach? Przygotowaliśmy dla Was przegląd najciekawszych tradycyjnych potraw świątecznych z różnych zakątków świata.

Kalendarz adwentowy

Kalendarz adwentowy

Boże Narodzenie, choć wydaje się świętem typowo religijnym, jest obchodzone na całym świecie, nawet w państwach, gdzie chrześcijaństwo nie jest dominującą religią. Jego początek datowany jest na IV–V w. n.e., jednak dopiero znacznie później przybrało tak globalny charakter. Święta te kojarzą się przede wszystkim z rodziną i wspólnym spożywaniem posiłków. Choć tradycje bożonarodzeniowe są w większości krajów podobne – zwykle dekoruje się dom, obdarowuje najbliższych prezentami – to jednak jest jedna rzecz, która różni celebrację w różnych krajach – serwowane potrawy.

fot.pixabay

W Polsce tradycyjne potrawy świąteczne są raczej dobrze znane. Zwykle przyjmuje się, że na stole powinno się pojawić 12 dań, które zapewnią dostatek na kolejne miesiące roku. W polskiej tradycji wieczorna kolacja poprzedzająca święta jest raczej bezmięsna, przeważają dania na bazie ryb czy roślin. Najczęściej na stołach gości karp w różnych wydaniach, zarówno pieczony, w panierce, jak i podawany w galarecie czy różnych sosach. Na deser zazwyczaj pojawiają się makowce, serniki, korzenne ciastka i pierniki. Najpopularniejszym daniem wigilijnym ze zbóż jest kutia, która zawiera ziarna pszenicy i jęczmienia, miód, a także mak. Na Śląsku i w Wielkopolsce często zamiast kutii przyrządza się makówki – danie na bazie bułki pszennej z miodem i makiem. Dużą popularnością cieszą się również pierogi, zwłaszcza z kapustą i grzybami leśnymi. Do picia podaje się kompot z suszonych owoców.

fot. pixabay

W Europie w krajach skandynawskich, podobnie jak w Polsce, na stole często goszczą ryby, zwłaszcza śledzie. Te podawane są w formie przekąsek lub tak jak w Rosji – pysznej i sycącej sałatki. Na szwedzkim stole gości zapiekanka o wdzięcznej nazwie Pokusa Janssona – przygotowana na bazie ziemniaków, cebuli i szprotek. Dodaje się do niej śmietany i pieprzu.

Włosi, którzy słyną z makaronów, również w święta z nich nie rezygnują. Zwykle podają je jednak z owocami morza i rybą, by były jarskie. Dodatkowo dbają, by dań rybnych było 7 – tyle, ile dni tworzony był według biblijnych przekazów świat. Francuzi także przygotowują mnóstwo owoców morza takich jak ostrygi, langusty i krewetki.

W Grecji ze względu na poprzedzający okres celebracji długi post na danie główne podaje się zwykle mięso, najczęściej jest to indyk faszerowany rodzynkami, kasztanami i orzechami. W wielu europejskich krajach świętowanie, podobnie jak w Polsce, zaczyna się od zupy. Norwegowie podają jako pierwszą rommegrot, czyli coś na kształt owsianki. Robiona jest na mleku, z dodatkiem mąki, masła i kwaśnej śmietany. Całość dekoruje się cynamonem.

Także desery znacznie różnią się od tych polskich, w Szwecji zwykle podaje się mus ryżowy na mleku z cynamonem, natomiast w Portugalii – słodkie grzanki moczone w mleku z dodatkiem korzennych przypraw. Nie można zapomnieć o brytyjskim puddingu, którego przygotowanie według tradycji powinno trwać 3 miesiące i powinno składać się na niego 13 składników symbolizujących liczbę apostołów i Jezusa. Jego podstawę stanowią suszone owoce i korzenne przyprawy, czasami dodaje się alkoholu, a także zwierzęcego tłuszczu.

fot. pixabay

Podczas gdy w Europie dominują dania wegetariańskie, w innych częściach świata, kuchnia oparta na mięsie jest bardziej powszechna, zwłaszcza podczas okresu świątecznego. Ta tendencja wynika często z postrzegania potraw mięsnych jako bardziej luksusowych, ze względu na ich rzadszą dostępność na co dzień. Wśród mięsnych dań, drób jest zdecydowanie najpopularniejszy.

W Meksyku indyk jest głównym daniem świątecznym, często pieczony w nietypowym sosie na bazie czekolady – podobnie jak w Brazylii. W Japonii, mimo że Boże Narodzenie nie jest oficjalnym świętem, popularne są dania na bazie kurczaka, często serwowane w restauracjach, w tym w sieciach fast food, gdzie skrzydełka kurczaka cieszą się dużą popularnością.

W Wenezueli mięso jest podawane z dodatkiem oliwek, kaparów, rodzynek i sera, a następnie zawijane w liście bananowca i gotowane lub grillowane. Podobne danie jest popularne w Peru, gdzie dodatkowo zawija się je w ciasto kukurydziane. Churrasco, czyli grillowana wołowina często podawana z warzywami i ostrym sosem, jest daniem, które można spotkać na wielu stołach zarówno w Ameryce Południowej, jak i AfryceNa Jamajce natomiast, mięso kozy w przyprawie curry jest szczególnie popularne.

Mimo dominacji mięsa, na meksykańskim stole świątecznym pojawia się również ryba – dorsz w sosie chili. W Peru i Ekwadorze, oprócz mięsnych dań, można znaleźć humitas, które przypominają polskie gołąbki, ale z warzywnym farszem.

Bez względu na różnice kulturowe, jedno jest pewne: święta to czas, kiedy kuchnia z całego świata prezentuje swoje najlepsze dania, tworząc niezapomniane kulinarne doświadczenia.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj