Konkurs Potraw i Wypieków w Zebrzydowicach: Co roku udaje się odnaleźć jakieś stare receptury
Czas pomyśleć o Wielkanocy. Pomysły na to co podać, można będzie podpatrzeć na Konkursie Potraw i Wypieków, który po raz 12. szykowany jest w Zebrzydowicach. Już w sobotę (21.03.) odbędzie się najdłużej organizowana tego typu impreza w regionie.
Od 10.00 część konkursowa a później to, na co czekają wszystkie łasuchy – degustacja. W tym samym czasie na zebrzydowickim placu zamkowym odbywać się będzie kiermasz świąteczny, a na nim ozdoby i wypieki.
Zebrzydowicki konkurs wypieków jest popularny nie tylko po tej stronie granicy, przyjeżdżają na niego również nasi południowi sąsiedzi. W trakcie imprezy jest nie tylko na co popatrzeć ale również i co popróbować: Kulinaria są modne, ludzie cały czas szukają nowych przepisów, ale przede wszystkim wyszukują perełek, potraw, które korzeniami wrosły w tę ziemię i są obecne na wielkanocnych stołach od lat. Szczególnie cieszy nas to, że co roku udaje się odnaleźć jakieś stare receptury, które współcześnie odeszły już w zapomnienie – mówi Małgorzata Guz, szefowa Gminnego Ośrodka Kultury w Zebrzydowicach.
Konkurs oceniany będzie w dwóch kategoriach: Stół Wielkanocny oraz Koszyk Wielkanocny. Powołane przez organizatora jury oceniać będzie m.in. smak, jakość, wygląd wypieku oraz wygląd stołu, nazwy gwarowe wypieków związane z własnym regionem. Ważnym elementem będzie także zgodność receptury z tradycją wypieków własnego regionu i … pomysłowość w kategorii na najoryginalniejszy „Koszyk Wielkanocny”.
Ramowy program imprezy:
- godz. 10.00 – 12.00 przygotowanie stoiska
- godz. 12.00 – 13.00 ocena jury
- godz. 13.00 – 14.00 degustacja potraw
- godz. 14.00 – podsumowanie i wręczenie nagród