Kuchnia Radia 90: Deser malinowa chmurka
Goście zapowiedzieli się, że wpadną za godzinę? Nie ma czasu na pieczenie! Deserek na stole to idealne rozwiązanie. A deser malinowa chmurka smakuje niczym... niebo w ustach! I to dosłownie! Spróbujcie!

Deser malinowa chmurka
Do przygotowania deseru potrzebujemy: 12 sztuk zbożowych herbatników, 200 ml serka mascarpone, 330 ml śmietany kremówki, 4-5 łyżek cukru pudru, pudełeczko malin (może być jedno opakowanie mrożonych). Herbatniki wkładamy do woreczki i kruszymy na drobne kawałki (można wałkiem, można tłuczkiem do mięsa). Pokruszone ciasteczka przesypy do pucharków czy pojemniczków.
Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach aż stężeje. Pod koniec ubijania dodajemy trzy łyżki cukru pudru. Po ubiciu do bitej śmietany dokładamy serek mascarpone i delikatnie miksujemy aż do połączenia się składników.
Deser malinowa chmurka – 6-8 porcji, w zależności od wielkości pucharków czy salaterek
Powstałą masę przekładamy do pucharków na pokruszone ciasteczka.
Do drugiej miski wrzucamy maliny – jeśli używamy mrożonych, trzeba je wcześniej rozmrozić – oraz następnie blendujemy na gładką masę. Na koniec dorzucamy 1-2 łyżki cukru pudru. Powstałą masę nakładamy po 1-2 łyżeczkach na górę deseru. Całość przyozdabiamy listkiem mięty. Wsadzić do lodówki, schłodzić.
Smacznego!
Czytaj także: