Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Deser malinowa chmurka

Facebook Twitter

Goście zapowiedzieli się, że wpadną za godzinę? Nie ma czasu na pieczenie! Deserek na stole to idealne rozwiązanie. A deser malinowa chmurka smakuje niczym... niebo w ustach! I to dosłownie! Spróbujcie!

Deser malinowa chmurka

Deser malinowa chmurka

Do przygotowania deseru potrzebujemy: 12 sztuk zbożowych herbatników, 200 ml serka mascarpone, 330 ml śmietany kremówki, 4-5 łyżek cukru pudru, pudełeczko malin (może być jedno opakowanie mrożonych). Herbatniki wkładamy do woreczki i kruszymy na drobne kawałki (można wałkiem, można tłuczkiem do mięsa). Pokruszone ciasteczka przesypy do pucharków czy pojemniczków.

Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach aż stężeje. Pod koniec ubijania dodajemy trzy łyżki cukru pudru. Po ubiciu do bitej śmietany dokładamy serek mascarpone i delikatnie miksujemy aż do połączenia się składników.

Deser malinowa chmurka – 6-8 porcji, w zależności od wielkości pucharków czy salaterek

Powstałą masę przekładamy do pucharków na pokruszone ciasteczka.

Do drugiej miski wrzucamy maliny – jeśli używamy mrożonych, trzeba je wcześniej rozmrozić  – oraz następnie blendujemy na gładką masę. Na koniec dorzucamy 1-2 łyżki cukru pudru. Powstałą masę nakładamy po 1-2 łyżeczkach na górę deseru. Całość przyozdabiamy listkiem mięty. Wsadzić do lodówki, schłodzić.

Smacznego!

Czytaj także: 

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 6 maja 2024