Takie ciasteczka tylko na Śląsku Cieszyńskim! [FOTO]
Aż 30 gatunków ciasteczek przygotowała na konkurs Leonarda Tomala. Na Zamku Cieszyn kolejny raz odbył się konkurs na najpiękniejsze i najsmaczniejsze cieszyńskie ciasteczka.
Rywalizacja była ostra, ale ostatecznie łakocie pani Leonardy podbiły serca jurorów. Gospodyni pochodzi z Dzięgielowa – to gmina Goleszów, co roku na święta szykuje wiele gatunków ciasteczek. Jak przyznaje, zazwyczaj robi je tylko dla domowników.
Tym razem chciałam spróbować czy będą innym smakowały, okazuje się, że tak
– mówi. Co wyróżnia cieszyńskie ciasteczka? Są bardzo drobne i misternie udekorowane.
Według przepisów, z książki mojej mamy. Kończyła szkołę Gospodarczą Dziewczyn. Wydali własną książeczkę w latach czterdziestych.
Radio 90: Przepisy mają ponad 80 lat!
Książeczka jest bardzo zniszczona, pieczemy z niej tylko w domu
Radio 90: Smak to jedno, ale ciasteczka wyróżnia to, że są takie filigranowe, malutkie
To jest właśnie ta precyzja, te drobiazgi, jest to czasochłonne. Są na jeden raz.