Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Żymła z wołem! Ananas z grilla. To są smaki! A wy co macie na ruszcie? [FOTO]

Facebook Twitter

Grille w pogotowiu? Choć pogoda do końca może w najbliższych dniach nie sprzyjać jego rozpalaniu, to przyjęło się, że w wolne dni zapach pieczonego rozciąga się jak Polska długa i szeroka.

grill

Skoro długi weekend to grill

Żar a na ruszcie kiełbasa. Ale kucharze przekonują, że to monotematyczność –

spróbujmy czegoś innego

– zachęcają.

Podczas ostatniego Festiwalu Śląskie Smaki w części Parku Zdrojowego w Jastrzębiu-Zdroju był zakątek grillowy.

Sporo osób zaglądało i próbowało usmażonych specjałów. A smażyć można na różnych typach rusztu

– mówi Artur Kupczyk, szef kuchni.

Artur Kupczyk: Pokazujemy multum możliwości. Mamy też tutaj różne od węglowych, poprzez paletowe, na gaz itd.

Radio 90: Który najlepszy? Zapytam od razu.

Artur Kupczyk:  Moje ukochane to jest palenisko. To jest ten najprostszy, ale też najbardziej designerski moim zdaniem, na którym mogę robić wszystkie techniki kulinarne i spektrum potraw z tego grilla jest olbrzymie. Niesamowity klimat, mamy żywy ogień i to jest super.

Artur Kupczyk

Na ruszcie może pojawić się wiele rzeczy

– dodaje Kupczyk i podsyła kilka pomysłów.

Artur Kupczyk: Polecamy łososia w anyżu. Polecam krewetki z ziołami i polecam pyszne burgery, czyli po naszemu po śląsku żymła z wołym. Polecam pyszne pastrami z ozora wołowego, genialna sprawa. Też podajemy w bułce. Polecam wędzony boczek, wędzoną kiełbasę, którą robimy. Pizza się już skończyła. Za chwilę będziemy wydawać mostek, a potem będziemy dzielić ten piękny kawał antrykotu, który tam jest. To jest mięso wysezonowe, będziemy go dzielić na steki.

Radio90: Ale pizza z grilla to Włosi chyba już szykują się na najazd na Polskę…

Artur Kupczyk: Wcale że nie. Pizza z grilla jest genialnym rozwiązaniem, dużo lepszym niż pizza z pieca, ponieważ tam mamy też dużo ognia, dużą temperaturę. Fantastyczne ciasto wychodzi, pięknie się spieka. Oczywiście robimy to na kamieniu szamotowym.

Mięso jak najbardziej. Ale do tego warzywa, a nawet owoce.

Artur Kupczyk: Mój autorski przepis, który robiłem tutaj przed chwilą. Owoce w ogóle są pyszne z grilla i generalnie desery. Piekę ciasta, robię różne inne rzeczy. Mógłbym tutaj opowiadać godzinami o tym gotowaniu. Natomiast ananas jest bardzo wdzięcznym deserem. Mamy go tutaj skontrowanego z czekoladą z chilli, czyli jest pikantna czekolada z odrobiną pieprzu młotkowanego. Bardzo fajnie się to komponuje. Jest surowy ananas i robimy go od podstaw, karmelizujemy go z brązowym cukrem itd. cytryna, limona. Itd. Fajnie byłoby, żeby ludzie poznawali też różne techniki.

Zaskoczenia smakami nie kryli ci, którzy odwiedzili strefę pieczonych mięs, warzyw i owoców w Parku Zdrojowym.

Wszystko pyszne

– mówili

Śląskie Smaki odwiedził z mikrofonem Radia 90 Jan Bacza.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj