Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Dobry posiłek w szpitalu w Wodzisławiu. Jest mnóstwo owoców, warzyw, jest pysznie! To już nie są dania z memów

Facebook Twitter

Smaczny i dobry posiłek w szpitalu w Wodzisławiu - lecznica przyłączyła się do akcji NFZ i wprowadziła zmiany w jadłospisie pacjentów. Ci nie mają już powodów do narzekania. - Jest smacznie i zdrowo - mówią nam.

Posiłek w szpitalu w Wodzisławiu

Zupa brokułowa z ziemniakami, klopsik wieprzowy duszony, sos pomidorowy, ryż brązowy, surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym, włoszczyzna oprószana olejem, kompot – to zestaw obiadowy z restauracji? Nie! To przykładowe menu jednego z obiadów podawanych pacjentom w szpitalu w Wodzisławiu. Placówka przystąpiła do pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu” organizowanego przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów. Co się zatem zmieniło? Mówi kierownik sekcji żywienia w wodzisławskim szpitalu Klaudia Chyćko:

Klaudia Chyćko: Zwłaszcza zwiększyliśmy podaż warzyw i owoców, zwiększona została również gramatura potraw. Wprowadziliśmy zmiany, takie jak na przykład druga kolacja dla wszystkich pacjentów. Mamy też nowe produkty w jadłospisie – np. bataty, zupy krem, nasiona, pestki dyni, orzechy. Pacjenci mają również zapewnioną większą podaż ryb oraz nasion roślin strączkowych. Posiłki są różnorodne smakowo, kolorystyczne i przede wszystkim pod względem doboru produktów spożywczych. Pacjenci mają teraz również oprócz napojów podawanych do posiłku, stały dostęp do wody pitnej. Pojawiły się dystrybutory z wodą na każdym oddziale.

W ramach programu pacjenci mają zapewnione wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia ale mogą także uzyskać poradę żywieniową udzielaną przez dietetyka:

Klaudia Chyćko: Program obejmuje konsultacje dietetyczne dla pacjentów, na zlecenie lekarza. Oczywiście wcześniej takie konsultacje były udzielane, jednak teraz kładzie się większy nacisk na te porady dietetyczne. Każda z diet posiada też zalecenia dotyczące przyrządzania posiłków, produktów które są rekomendowane w danej diecie oraz przeciwwskazane. Przystępując do programu dostaliśmy dodatkowe środki pieniężne przeznaczone na żywienie naszych pacjentów, więc to pozwoliło nam jakość zdecydowanie polepszyć.

Ta kwota została zwiększona o 25 złotych i wynosi obecnie 52 złote na jednego pacjenta dziennie. Posiłki w wodzisławskim szpitalu chwali jeden z nich, pan Zdzisław:

Zdzisław: Na śniadanie dziś była zupa mleczna, chlebek do wyboru – biały czy ciemny, czy ziarenka. Pomidorek, szyneczka, bardzo mi smakowało. Zróżnicowane, taka dieta którą każdy pacjent potrzebuję. Jest duży wybór: pytają czego trzeba, ile, czy jeszcze dołożyć, czy nie za mało. Posiłki są bardzo dobre, na te czasy, które teraz mamy to jest super.

Dodajmy, że program „Dobry posiłek w szpitalu” jest realizowany w wodzisławskiej lecznicy od końca października (24.10.) i potrwa do końca czerwca przyszłego roku. Czy później będzie kontynuowany? Tego na razie nie wiadomo. A co ciekawe wodzisławski szpital na swojej stronie internetowej codziennie w dni robocze umieszczane zdjęcia posiłków z danego dnia. Sprawdźcie sami, zdjęcia są TUTAJ

Czytaj także: 

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj