Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: ryba pieczona w sosie z porami

Facebook Twitter

Kuchnia Radia 90 serwuje danie rybne: ryba pieczona z sosem porowym. Szybka, smaczna potrawa na obiad. Sprawdzi się dorsz, mintaj czy halibut.

Kuchnia Radia 90: ryba pieczona w sosie z porami

Kuchnia Radia 90: ryba pieczona w sosie z porami

Potrzebujemy 600 gr ryby: może być filet z dorsza, mintaja czy halibuta. Kroimy je na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy 1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego.

Kuchnia Radia 90: ryba pieczona w sosie z porami

Kawałki ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy łyżeczką oliwy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni (góra- dół) i w tym czasie przygotowujemy sos.

Kuchnia Radia 90: ryba pieczona w sosie z porami

Jednego pora drobni kroimy, wkładamy na rozgrzaną patelnię, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 8 minut. Na koniec dodajemy dużą łyżkę masła.

Kuchnia Radia 90: ryba pieczona w sosie z porami

Do pora dolać 1/2 szklanki bulionu (może też być woda), zagotować i dusić jeszcze 5 minut. Teraz zdejmujemy pokrywę i dodajemy 5 łyżek śmietany 30 %. Trzymamy na ogniu, by sos odparował i zgęstniał. Wykładamy go na rybę.

Kuchnia Radia 90: ryba pieczona w sosie z porami

Wstawić do piekarnika i zapiekać 20 minut. Można posypać koperkiem

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj