Kuchnia Radia 90: ryba pieczona w sosie z porami
Kuchnia Radia 90 serwuje danie rybne: ryba pieczona z sosem porowym. Szybka, smaczna potrawa na obiad. Sprawdzi się dorsz, mintaj czy halibut.
Kuchnia Radia 90: ryba pieczona w sosie z porami
Potrzebujemy 600 gr ryby: może być filet z dorsza, mintaja czy halibuta. Kroimy je na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy 1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego.
Kawałki ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy łyżeczką oliwy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni (góra- dół) i w tym czasie przygotowujemy sos.
Kuchnia Radia 90: ryba pieczona w sosie z porami
Jednego pora drobni kroimy, wkładamy na rozgrzaną patelnię, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 8 minut. Na koniec dodajemy dużą łyżkę masła.
Do pora dolać 1/2 szklanki bulionu (może też być woda), zagotować i dusić jeszcze 5 minut. Teraz zdejmujemy pokrywę i dodajemy 5 łyżek śmietany 30 %. Trzymamy na ogniu, by sos odparował i zgęstniał. Wykładamy go na rybę.
Wstawić do piekarnika i zapiekać 20 minut. Można posypać koperkiem
Smacznego!
Czytaj także: