Kuchnia Radia 90: A może dziś na obiad zjemy rybę?
Dorsz pieczony z kaparami, pomidorkami i pietruszką zachwyca kolorami. To jest jedno z tych dań, które można "jeść oczami". Zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu, a to szczególnie lubimy w kuchni Radia 90.

Szacowany czas czytania: 01:00
To przepis z kuchni Cristiny Cates, pochodzącej z Włoch kucharki i choć ona polecała go na lato, to w kuchni Radia 90 zagości zimą. W końcu ta kolorowa potrwa pięknie wygląda na talerzu, gdy za oknem taras zasypany śniegiem:)
Potrzebujemy:
50 dag filetu z dorsza, oliwę, czosnek, kapary z zalewy, mogą tez być czarne i zielone oliwki- po kilka sztuk przekrojonych na połówki, pomidorki koktajlowe, pęczek natki pietruszki, bulion do podlania ryby. Oczywiście przyprawy: sól i pieprz.
Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia, na nim układamy rybę, polewamy oliwą, posypujemy czosnkiem (ząbek pokrojony w plasterki), oliwkami i kaparami, dość mocno solimy i oprószamy pieprzem. Wokół dorsza układamy pomidorki i natkę pietruszki, wszystko skrapiamy bulionem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wsadzamy rybę na 15-20 minut. Przed podaniem można posypać ulubionymi ziołami.
Rybę można wcześniej zamarynować: kilka godzin przed pieczeniem zamknąć w folii z czosnkiem, przyprawami i oliwą.