Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Kuchnia Radia 90: tarta z boczkiem i porem

Oto nasz pomysł na drugą połowę kwietnia: tarta z boczkiem i porem. Zwana jest jako Quiche Lorraine, klasyczny przepis kuchni francuskiej, który doskonale się sprawdzi jako coś na przekąskę do pracy, czy na przyjęcie. Kuchnia Radia 90 poleca.

Szacowany czas czytania: 01:21

Tarty i quiche to takie słone przekąski, które są świetne na przyjęcia, bo można zrobić z wyprzedzeniem. Polecamy wam tartę z boczkiem i porem, bo można zabrać do ogrodu, czy zjeść na tarasie. To kolejna nasza propozycja z tej serii:

Kuchnia Radia 90: tarta z boczkiem i porem

25 dkg mąki przesiewamy do miski, dokładamy 15 dkg masła, zimne pokrojone w małą kostkę, wraz ze szczyptą soli ucieramy palcami. Gdy mamy masło roztarte, dodajemy jedno jajko i krótko wyrabiamy. Ciastem wylepiamy formę do tarty i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Kuchnia Radia 90: tarta z boczkiem i porem. Robimy farsz

Potrzebujemy 120 g boczku wędzonego pokrojonego w paski oraz 150 g pora. Boczek zrumień na oliwie, następnie dodaj umytego i pokrojonego w paski pora i przesmaż i zdejmij z ognia, żeby przestudzić.

Spód tarty trzeba ponakłuwac widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz 15 minut.

Gdy piecze się spód, roztrzep 2 jajka, dodaj 200 g śmietany 30 %. Dokładnie wymieszaj. Wylej mieszankę jajek, śmietany i przypraw (tymianek, sól i pieprz) na upieczony spód tarty.

Teraz układamy na ciasto z mieszanką śmietanowo- jajeczną boczek z porem i posypujemy tartym serem- potrzebujemy 80 g sera np. cheddar, czyli serem o wyrazistym smaku.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra- dół) przez około 25 minut. Musi się ładnie zrumienić.

Smacznego!

Czytaj także:

REKLAMA