Kuchnia Radia 90: Ryba w zalewie a’la meksykańskiej
Dziś zachęcamy słuchaczy i internautów do wykorzystania przepisu na nietypowe podanie ryby. Może to być sola, morszczuk czy tilapia. W ramach naszego cyklu Kuchnia Radia 90 serwujemy przepis na rybę w zalewie a'la meksykańskiej.

Szacowany czas czytania: 00:48
Kuchnia Radia 90: ryba w zalewie a’la meksykańskiej
Składniki:
- 2 kg filetów z ryby
- po słoiku (ok. pół litra): konserwowych ogórków i konserwowej papryki
- puszka kukurydzy
- 4 cebule
- bułka tarta
- olej
- jajko
- sól
- pieprz
Zalewa:
- 20 dag keczupu
- 20 dag koncentratu pomidorowego
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki octu 10-procentowego
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Filety z ryby kroimy na ok. 5-cm kawałki. Solimy i obtaczamy w jajku i bułce lub mące. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Paprykę, ogórki i kukurydzę osączamy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w talarki.
Zalewa: składniki zalewu – przecier, keczup, ocet, olej i cukier – gotujemy około 5 minut w 1,25 litra wody.
Rybę, paprykę, kukurydzę, ogórki i cebulę kolejno układamy w misce warstwami. Zalewamy wrzącą zalewą. Odstawiamy do wystudzenia, a potem wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Czytaj także: