Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Ryba w zalewie a’la meksykańskiej

Facebook Twitter

Dziś zachęcamy słuchaczy i internautów do wykorzystania przepisu na nietypowe podanie ryby. Może to być sola, morszczuk czy tilapia. W ramach naszego cyklu Kuchnia Radia 90 serwujemy przepis na rybę w zalewie a'la meksykańskiej.

Kuchnia Radia 90

Kuchnia Radia 90: ryba w zalewie a’la meksykańskiej

Składniki: 

  • 2 kg filetów z ryby
  • po słoiku (ok. pół litra): konserwowych ogórków i konserwowej papryki
  • puszka kukurydzy
  • 4 cebule
  • bułka tarta
  • olej
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Zalewa:

  • 20 dag keczupu
  • 20 dag koncentratu pomidorowego
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki octu 10-procentowego
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Filety z ryby kroimy na ok. 5-cm kawałki. Solimy i obtaczamy w jajku i bułce lub mące. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Paprykę, ogórki i kukurydzę osączamy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w talarki.

Zalewa: składniki zalewu – przecier, keczup, ocet, olej i cukier – gotujemy około 5 minut w 1,25 litra wody.

Rybę, paprykę, kukurydzę, ogórki i cebulę kolejno układamy w misce warstwami. Zalewamy wrzącą zalewą. Odstawiamy do wystudzenia, a potem wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Kuchnia Radia 90

Smacznego!

Czytaj także: 

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj