Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Tagliatelle ze szpinakiem i rybą

Facebook Twitter

Dziś w kuchni Radia 90 proponujemy klasyczny włoski makaron tagliatelle ze szpinakiem i rybą, a dla miłośników owoców morza wersja z krewetkami.

Tagliatelle ze szpinakiem i rybą

Składniki:

  • makaron (1 opakowanie)
  • szpinak mrożony (1 opakowanie)
  • płat dorsza
  • czosnek
  • tłuszcz (masło i olej)
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • krewetki (pietruszka, białe wino)

Przygotowanie:

  • Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.

  • Na patelni rozpuść masło, dodaj rozmrożony szpinak, czosnek (według uznania) obierz i przeciśnij przez praskę, wrzuć na masło. Po minucie dodaj rozmrożony szpinak i mieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • Makaron odcedź i wymieszaj ze szpinakiem.

  • Dorsza pokrój na kawałki, posól i popierz z obu stron. Na patelni rozgrzej olej z masłem.

  • Dorsza smaż z każdej strony około 3-5 minut, w zależności od grubości płata. Podlewaj od czasu do czasu masłem z patelni.
  • Dorsza podziel na mniejsze kawałki i dodaj do makaronu ze szpinakiem.

Dla urozmaicenia tej potrawy można dodać też krewetki

  • Mrożone krewetki włóż do sitka i przelej gorącą wodą. Nieobrane krewetki należy obrać z pancerzy, pozostawiając ogonki. Nieoczyszczone krewetki należy naciąć nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito, i opłukać.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj krewetki, smaż około minutę. Następnie dodaj czosnek, pietruszkę i smaż około minutę. Dodaj wino i odparuj je na większym ogniu.
  • Obróć krewetki na drugą stronę i smaż około 2-3 minut. I gotowe!

SMACZNEGO!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 4 maja 2024