Kuchnia Radia 90: Tagliatelle ze szpinakiem i rybą
Dziś w kuchni Radia 90 proponujemy klasyczny włoski makaron tagliatelle ze szpinakiem i rybą, a dla miłośników owoców morza wersja z krewetkami.

Szacowany czas czytania: 01:22
Tagliatelle ze szpinakiem i rybą
Składniki:
- makaron (1 opakowanie)
- szpinak mrożony (1 opakowanie)
- płat dorsza
- czosnek
- tłuszcz (masło i olej)
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- krewetki (pietruszka, białe wino)
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj rozmrożony szpinak, czosnek (według uznania) obierz i przeciśnij przez praskę, wrzuć na masło. Po minucie dodaj rozmrożony szpinak i mieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Makaron odcedź i wymieszaj ze szpinakiem.
- Dorsza pokrój na kawałki, posól i popierz z obu stron. Na patelni rozgrzej olej z masłem.
- Dorsza smaż z każdej strony około 3-5 minut, w zależności od grubości płata. Podlewaj od czasu do czasu masłem z patelni.
- Dorsza podziel na mniejsze kawałki i dodaj do makaronu ze szpinakiem.
Dla urozmaicenia tej potrawy można dodać też krewetki
- Mrożone krewetki włóż do sitka i przelej gorącą wodą. Nieobrane krewetki należy obrać z pancerzy, pozostawiając ogonki. Nieoczyszczone krewetki należy naciąć nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito, i opłukać.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj krewetki, smaż około minutę. Następnie dodaj czosnek, pietruszkę i smaż około minutę. Dodaj wino i odparuj je na większym ogniu.
- Obróć krewetki na drugą stronę i smaż około 2-3 minut. I gotowe!
SMACZNEGO!
Czytaj także: