Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Tłusty Czwartek: Pączki i ziemniaki zawdzięczamy królowej Bonie

Facebook Twitter

Kiedyś to był tłusty dzień, dziś to tłusty czwartek. Jak podkreślają historycy, nim zaczęliśmy w ostatni czwartek karnawału objadać pączkami, jedliśmy tego dnia tłuste potrawy.

tłusty czwartek

Dopiero w XVI jak twierdzi dr Ewa Kulig z Muzeum w Rybniku, przywiozła je do Polski wraz z ziemniakami pomidorami i kapustą królowa Bona.

Radio 90: Skąd w ogóle wziął się ten pączek?

Ewa Kulig: Pączek przyszedł prawdopodobnie wraz z królową Boną, ja bym tak podejrzewała. Pojawił się w wersji okrągłych właśnie takich wypieków. Właściwie on jest smażony na tłuszczu, więc trudno mówić o wypieku. Ale były twarde i były podlewane miodem. Nie były nadziewane. Dopiero później odkryto, że można zrobić pączki z ciasta drożdżowego. Miękkie i nadziewane w środku różnymi dżemami, migdałami. To jest ten moment, kiedy w Polsce pojawiło się wiele zachodnich potraw. One zaczęły wchodzić przede wszystkim na stoły szlacheckie.

A więcej na temat Tłustego Czwartku, tradycji i zwyczajów związanych z walką postu z karnawałem w niedzielnym programie Opowieści o Regionie.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj