Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

To jest sezon na czarny bez. Właśnie teraz trwają bzowe żniwa

Facebook Twitter

Teraz jest ten moment gdy kwietnie czarny bez, wbrew nazwie kwiaty ma delikatne i białe, dopiero owoce bzu są czarne. Trwają bzowe żniwa, bo właśnie z kwiatów robi się nalewki, syropy, można je usmażyć w cieście naleśnikowym lub zalać w galaretce.

Po co ten pan zbiera te kwiatki?

– zapytał Franek na wycieczce rowerowej. Pan zawołał:

Na nalewkę!

To jest ten moment w roku, w którym w lasach, na łąkach nie brakuje osób, które zbierają kwiaty czarnego bzu. To jedna z tych roślin, które rosną właściwie wszędzie, popularny krzew znany jest z ogrodów, ale też z dzikich łąk i lasów. Pięknie pachnie, pięknie wygląda w wazonach, no i dobrze smakuje. Co roku na początku czerwca gazety czy portale zajmujące się kuchnią polecają bez do zjedzenia, właśnie kwiaty można zalać transparentna galaretką lub usmażyć je w cieście naleśnikowym. Nie wiadomo czy lepiej to smakuje czy wygląda.

Kwiaty czarnego bzu jako dekoracja sernika na zimno z owocami

Bez na zdrowie

Właściwości lecznicze mają zarówno owoce, jak i kwiaty czarnego bzu. Z kwiatostanów można zrobić np. syrop. Oto przepis naszej słuchaczki z Zebrzydowic.

Syrop z czarnego bzu, jedna porcja:

50 kwiatostanów (odciąć zielone łodygi) zalać 5 l wody i pozostawić na 12 godzin, po tym czasie doprowadzić prawie do wrzenia, odcedzić, dodać 5 kg cukru i ponownie zagotować. Pod koniec gotowania dodać sok z 5 cytryn. Gorący syrop wlewać do słoików

Potem pasteryzować, nasza słuchaczka robi to ok. 10- 15 minut.

Napar z czarnego bzu ma właściwości przeciwgorączkowe, moczopędne i przeciwzapalne.

Na zdrowie!

Czarny bez rośnie w całym regionie, tutaj krzew sfotografowany przy ścieżce rowerowej nad Zalewem Rybnickim

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj