Zdrowe grillowanie
Eko, zdrowo, dietetycznie...te słowa zapewne nikomu z nas nie kojarzą się z grillem. Jednak, okazuje się, że wystarczy dobrać odpowiedni sprzęt, zdrowsze menu czy nauczyć się nowej sztuki grilowania, aby zadbać o nasze zdrowie:
Podstawą grilla jest odpowiednio dobrany sprzęt. Jaki więc wybrać?
Na sklepowych półkach dostępne są grille gazowe, węglowe, elektryczne, aluminiowe (jednorazowe) oraz patelnie grillowe. Największym zainteresowaniem cieszą się te węglowe, niestety nie należą one do tych najzdrowszych. Warto przeznaczyć trochę więcej gotówki i zakupić sprzęt elektryczny lub gazowy.
Co jemy ?
Podczas grilowania mięsa, wytapiamy tłuszcz. Kiedy spada on na węgiel ulega natychmiastowemu spalaniu co prowadzi do tworzenia się szkodliwych substancji lotnych, które osadzają się na naszym jedzeniu. Polecamy więc zamiast karkówki, wrzucić na ruszt warzywa. Będzie to nie tylko zdrowsze ale i smaczniejsze.
Kiedy jednak nie jesteśmy fanami warzyw, pomyślmy o zmianie rodzaju grilowanego mięsa. Lepszym od tłustej karkówki będzie wybranie drobiu bez skóry, wołowiny czy cielęciny.
Jeśli lubicie małe eksperymenty kulinarne, warto poszerzyć menu o owoce. Na ruszt można wrzucić np. ananas, jabłka, gruszki, a nawet truskawki, czy banany.