Zdrowie: wartości odżywcze zawarte w jajkach
Kiedyś uważano jajka za bardzo odżywcze i zdrowe. Potem, z powodu cholesterolu, zaczęto wykluczać je z diety. Co pokazują aktualne badania?
Właściwości:
Jajka zawierają pełnowartościowe białko, które jest przyswajalne przez nasz organizm. Białko te zawiera aminokwasy. Jajko jest także źródłem witamin A,D,E,K i witamin z grupy. W jego składzie możemy znaleźć składniki mineralne takie jak: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. Żółtko jaj jest źródłem beta-karotenu oraz luteiny, chroniącej nas przed promieniowaniem UVA i UVB.
Jedno średniej wielkości jajko (56g) to około 80 kalorii. Uważa się, że jajka zwiększają poziom cholesterolu we krwi, odpowiedzialnego za rozwój miażdżycy. Warto wiedzieć, iż w 100 gramach jajka znajdziemy 372 mg cholesterolu, jednak dodatkowo znajduje się tam także szereg dobrych witamin, kwasów tłuszczowych, składników mineralnych. Właśnie te składniki działają korzystnie na poziom dobrego HDL-U i niwelują zły wpływ LDL.
Limit jajek dla osób zdrowych i chorych
Jak informuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) – możemy bez obaw spożywać nawet 10 jaj tygodniowo. Nie zapominajmy jednak, że w limit ten wliczać należy także jajka zawarte w produktach typu ciasta. makaronu itd. Wielu osób w ciągu tygodnia często pomija spożywanie jaj w czystej postaci, dlatego te dodatkowe sztuki spożyte podczas świąt, nikomu nie zaszkodzi. Zaleca się także ograniczenie spożycia żółtka osobom mającym schorzenia wątroby. Białko możemy spożywać bez limitów, oczywiście starając się nie przekraczać dziennej normy białka jako składnika odżywczego.
Jaja gotowane na miękko są lżej strawne niż te ugotowane na twardo. Dla naszego zdrowia możemy także wybrać te ścięte na parze, a nie na tłuszczy. Biało jest łatwiej strawne niż żółtko – to wazna informacja na osób przebywających na lekkostrawnej diecie