Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

InoWino w Świerklańcu: Co dobrego zjesz, czego posłuchasz? [materiał partnera]

Facebook Twitter

Wiosną tego roku pojawiła się nowa propozycja kulinarna na mapie naszego regionu. Popularna w Rybniku restauracja InoWino zmieniła lokalizację i przeniosła się do "Świerklańca", legendarnego już miejsca w centrum miasta. Kreatywne podejście kucharzy powoduje, że można zjeść tam dania oryginalne w smaku, a po tych tradycyjnych możemy się spodziewać, że będą naprawdę tradycyjne. Dobrą kuchnię właściciele postanowili połączyć z dobrymi propozycjami kulturalnymi. W ten sposób w restauracji nakarmimy i duszę i ciało. Czego w najbliższym czasie możemy się spodziewać, odwiedzając to miejsce? Sprawdziliśmy.

Radio 90: Restauracja InoWino działa pełną parą.

Paweł Nowak: Od 16 maja, kiedy tylko otworzyliśmy naszą restaurację, tętni ona życiem i bardzo nas to cieszy. Od września w InoWino organizujemy także wydarzenia kulturalne. Dziś już to miejsce wygląda, tak jak tego chcieliśmy.

Radio 90: Jest takie, jakie chcieliście, ale w rozmowie z Tobą da się wyczuć, że plan goni kolejny plan.

Paweł Nowak: Taki jestem, że się nie zatrzymuję. Organizacja koncertów, wydarzeń, stand-upów to są rzeczy dla mnie bardzo atrakcyjne. Pragnę, aby były atrakcyjne także dla odwiedzających nasz lokal. Myślę, że ci goście, którzy już tutaj byli zauważają wiele plusów i będą powracali na kolejne wydarzenia.

Radio 90: Sala koncertowa w InoWino robi wrażenie.

Paweł Nowak: Robi wrażenie i zamierzamy to w jak najlepszej formie wykorzystać. Chcemy proponować wydarzenia, które nie dzieją się wszędzie. Sala ma fantastyczny klimat, wyjątkowe warunki i można dzięki temu stworzyć dobrą atmosferę. Posiada 160 miejsc siedzących, każdy może wygodnie sobie usiąść i z kieliszkiem wina czy innego napoju posłuchać dobrej muzyki, czy zobaczyć spektakl. To dodaje wyjątkowości temu miejscu.

 

Radio 90: Kogo zapraszacie i zamierzacie zaprosić w najbliższej przyszłości?

Paweł Nowak: Chcemy, żeby nasze wybory dotyczące występujących artystów były przemyślane, żeby wpasowywali się oni w charakter tego miejsca. Mieliśmy koncert poezji śpiewanej, koncerty Anny Karwan i Jana Kondraka. W najbliższej przyszłości zaplanowaliśmy występ Iwony Loranc z zespołem Tricolor. To artystka związana z Ogólnopolskim Festiwalem Piosenki Artystycznej OFPA, który już od lat odbywa się w Rybniku. 16 listopada zagra Danuta Błażejczyk w klimacie świąteczno-jazzowym. 2 grudnia będziemy gościli zespół Avokado z beatboxerem, dodam, na co dzień naszym pracownikiem.

Radio 90: InoWino to przede wszystkim kuchnia.

Paweł Nowak: Nauczony doświadczeniem, nie poszliśmy w jakiś jeden kierunek. Przyjmujemy gości w różnym wieku, którzy oczekują różnych dań, dlatego przekrój gastronomiczny w naszej karcie jest dość obszerny. Proponujemy tradycyjne dania, na przykład roladę wołową, czy teraz w karcie duszoną jagnięcinę. Mamy także makarony czy pizzę, robimy je ze świeżych, włoskich produktów- to nas wyróżnia.

Radio 90: Jest też wkładka sezonowa, która jest częścią karty dań.

Paweł Nowak: Tak, wkładkę sezonową uaktualniamy raz w miesiącu, a wszelkie informacje znajdziecie m.in. na profilu InoWino w mediach społecznościowych na Facebooku. Chcemy, żeby były tam typowo sezonowe pozycje. Teraz na przykład proponujemy pizzę z grzybami i z jajkiem, czy pad thai z krewetkami. Z napojów proponujemy herbatę rozgrzewającą czy grzane wino. Dla mnie ważne jest, aby pracować na świeżym produkcie, i to się nie zmieni.

Radio 90: W InoWino da się zauważyć kreatywne podejście kucharzy do wykonywanych dań.

Paweł Nowak: Zatrudniamy w InoWino samych kreatywnych kucharzy. Ja od jakiegoś już czasu do kuchni się nie wpraszam, bo po to zatrudniam lepszych od siebie, żeby oni mogli w pełni z pasją pracować samodzielnie. To się dzieje, u nas każdy z kucharzy ma swój pogląd na kulinaria i ma możliwość wdrażania swoich pomysłów. Finalnie wiemy, że pracujemy w zespole. Mamy szefa kuchni, który czuwa nad tym, żeby wszystko było powtarzalne, smaczne i nietuzinkowe.

Radio 90: W InoWino można także skorzystać z oferty lunchowej.

Paweł Nowak: Tak, od kilku lat w godzinach od 12.00 do 17.00 proponujemy naszym gościom lunche w przystępnych cenach. To zestawy dwudaniowe, dzięki którym można się dobrze najeść i spróbować nowych smaków.

Radio 90: „Świerklaniec” w międzywojniu był miejscem kultowym. Postanowiliście sprostać temu wyzwaniu. Podtrzymujecie i kontynuujecie historię tego wspaniałego miejsca.

Paweł Nowak: Wraz z żoną nie boimy się nowych wyzwań. To nie jest oczywiście proste, bo w okresie międzywojennym, rzeczywiście było to miejsce wyróżniające się na skalę całego regionu. Chcemy to kontynuować, nawiązaliśmy wystrojem do tamtych lat. Zamierzamy nawiązywać do najlepszych czasów „Świerklańca” i to już się dzieje.

Radio 90: Dziękuję za rozmowę.

Paweł Nowak: Dziękuję za rozmowę i zapraszam do InoWino do „Świerklańca”.

Sprawdź informacje o zbliżających się wydarzeniach:

Mapa dojazdu:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj