Kalendarz adwentowy: co do jedzenia w okresie Bożego Narodzenia? Mamy listę tradycyjnych potraw
Boże Narodzenie to czas, który dla wielu z nas kojarzy się z tradycyjną wieczerzą wigilijną i konsumpcją 12 specjalnych potraw. Ta staropolska tradycja, według której powinniśmy spróbować wszystkich 12 dań podanych na stole, ma zapewnić nam dobrobyt w nadchodzącym roku. Liczba 12 ma również symboliczne znaczenie, odnosząc się do liczby apostołów, którzy zasiedli z Jezusem do Ostatniej Wieczerzy.

Szacowany czas czytania: 01:18
Kalendarz adwentowy
Jednak to, co znajdzie się na naszych wigilijnych stołach, zależy od wielu czynników, takich jak region, z którego pochodzimy, czy rodzinne tradycje. Oto lista najpopularniejszych dań, które często goszczą na polskich stołach podczas świąt Bożego Narodzenia:
- Barszcz czerwony z uszkami
- Zupa rybna
- Zupa grzybowa
- Zupa migdałowa
- Żurek
- Pierogi
- Paszteciki z kapustą i grzybami
- Babka ziemniaczana
- Pasztet z mięsa lub wegański
- Kapusta z grochem
- Świąteczny bigos
- Karp w różnych odsłonach (smażony, w galarecie, po żydowsku)
- Śledzie (np. w formie roladek z grzybami)
- Różnego rodzaju sałatki, m.in. jarzynowa
- Ryba po grecku
- Kulebiak
- Kutia
- Makiełki
- Moczka.
Wigilijne potrawy w Polsce są z reguły proste do wykonania i składają się przede wszystkim z plonów ziemi. Najczęściej używane składniki to zboża, mak, grzyby, kapusta, bakalie, a także owoce takie jak jabłka, gruszki czy śliwki, które lądują w kompotach, ale i wypiekach.
A jakie ciasta pojawiają się najczęściej na polskich stołach podczas świąt? Oto kilka z nich:
- Piernik
- Makowiec
- Sernik
- Orzechowiec
- Szarlotka
- Ciasto ze śliwkami.
Boże Narodzenie to czas, kiedy wracamy do tradycji i cieszymy się wspólnym stołem. Bez względu na to, jakie dania wybierzesz do swojego świątecznego menu, pamiętaj, że najważniejsze jest spędzenie tego czasu z bliskimi.
Czytaj także: