Kalendarz adwentowy: „Piwoszki” najlepsze ciastka dla panów
Trach! I ani się obejrzeliśmy, a nasz kalendarz adwentowy ma już otwarte 19 okienko! Dziś serwujemy wam przepis na błyskawiczne, smaczne i wyjątkowo proste ciasteczka, które na pewno zasmakują panom, bo to tak zwane "piwoszki".

Szacowany czas czytania: 00:58
Otwieramy kalendarz adwentowy na numerze 19 i serwujemy wam przepis na pyszne, niezbyt słodkie ciasteczka, które wychodzą zawsze i każdemu. A na dodatek wyjątkowo smakują panom, bo to ciasteczka do których dodaje się piwo!
Składniki:
- 2 kostki tłuszczu (margaryna)
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka piwa
Twardą margarynę, dopiero co wyjętą z lodówki trzemy na tarce do warzyw (duże oczka). Do miski dodajemy mąkę i dolewamy piwo. Uwaga! Piwo wlewamy w takich proporcjach jakie są w przepisie, dodając większą ilość nie poprawimy smaku, a jedynie zepsujemy ciasto.
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto (jeśli się mocno klei, dosypać odrobinę mąki), które potem trzeba na kilkadziesiąt minut wsadzić do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki posypać blat mąką i rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm. Z ciasta wykrawać szklanką półksiężyce.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 17-19 minut. Ciastka się nie rumienią znacznie. Po upieczeniu polać lukrem albo roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Czytaj także: