Krzyżanowice: Kiszenie kapusty po staremu
Tak jak kiedyś przy kamiennym buncloku w Krzyżanowicach zebrały się panie z sołeckich Kół Gospodyń Wiejskich, aby wspólnie przygotować kapustę do kiszenia. Chcą kultywować tradycję.
Podczas spotkania, zapracowanym gospodyniom z zaciekawieniem przyglądały się dzieci ze wszystkich grup przedszkola w Tworkowie – od najmłodszych do starszaków. Miały one możliwość prześledzenia i aktywnego uczestnictwa w całym procesie kiszenia, lecz zanim przystąpiono do całego procesu, wszyscy obecni na sali mogli obejrzeć krótki teatrzyk w wykonaniu pań ze świetlicy z Chałupek oraz gościnnie występujących pań z KGW i Centrum Kultury.
Warto nadmienić, że kiszona kapusta to „panaceum”, czyli lek na wszystko.
Jest niskokaloryczna, dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry.
– przypominają w Krzyżanowicach.
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Dzisiaj kisimy kapustę! Sprawdźcie nasz sposób
- Kuchnia Radia 90: Szybki obiad z młodej kapusty
- Drogo, coraz drożej… Mieszkańcy regionu łapią się za głowę i za portfele [SONDA]