Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Czas na szarlotkę z jabłek z Krzyżkowic

Facebook Twitter

Jabłka przyjechały z Krzyżkowic z informacją, że są świetne na mus albo do ciasta.... No więc znaleźliśmy dla nich zastosowanie: szarlotka, klasyczna na kruchym cieście. Smaczne, szybkie jesienne ciasto... Na niedzielę do kawy!

Potrzebujemy:

1,5 kg jabłek obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cząstki, dodać 5 łyżek cukru oraz cynamon, wystarczy płaska łyżeczka, chyba, że lubicie ten smak, to można więcej, według upodobania. Jabłka wkładamy do garnka z grubym dnem i smażymy do czas, aż się rozpadną. Około 20 minut.

W tym czasie zagniatamy ciasto kruche, potrzebujemy:

2 szklanki (300 g) mąki pszennej
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
200 g masła (zimnego)
1 jajko

Odkładamy w dwóch częściach, do lodówki na 30 minut (może być godzina), albo do zamrażalnika na 15 minut na szybie chłodzenie. Jedną cześć używamy na spód, drugą ścieramy na górę. Spód niedużej foremki wyklejamy jedną częścią ciasta, potem wykładamy podsmażone jabłka, a bezpośrednio na jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach drugą część ciasta. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni, pieczemy przez ok. 50 minut, na złoty kolor.

Smacznego! A co Wy robicie z jabłek z własnych ogrodów?

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj