Kuchnia Radia 90: Delikatna zupa krem z pieczarek z natką pietruszki
Pyszna i aromatyczna zupa krem z pieczarek idealnie sprawdzi się na każdą pogodę. Danie jest pożywne, proste w przygotowaniu, a dzięki pietruszce - bardzo wyraziste.

Szacowany czas czytania: 01:11
Pieczarki
To jedne z najbardziej popularnych grzybów na świecie. Zawierają one witaminy z grupy B oraz związki bioaktywne m.in. lektyn i tyrozynazy. Badania naukowe potwierdzają przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne właściwości pieczarek. Warto więc dorzucić je do swojego jadłospisu.
Kaloryczność:
Pieczarki są niskokaloryczne, bo składają się w ponad 90% z wody. 100 gram pieczarek zawiera 3 gram białka, 0,3 gram tłuszczu i 3 gramy węglowodanów. Pieczarki są bogate w błonnik w postaci beta-glukanów (mają one zdolność obniżania poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi ). Są źródłem witaminy B, C i D.
1 porcja naszej zupy to tylko 125 kalorii, 5 gram białka, 12 gram węglowodanów oraz 6 gram tłuszczy :)
Do przygotowania zupy potrzeba:
400 gram pieczarek, 600 ml wody, 300 ml mleka, kostka rosołowa warzywna, 50 gram maki, 0,5 łyżeczki soli, 50 gram śmietany 30%, świeże listki pietruszki, 40 gram serka kremowego śmietankowego.
Przygotowanie:
Drobno pokroić bądź zmiksować pieczarki, dodać wodę, mleko, kostkę rosołową, sól. Całość gotować około 10-15 minut. Dodać śmietankę, drobno posiekaną pietruszkę i serek, gotować około 5 minut mieszając. Całość zmiksować na gładki krem.