Kuchnia Radia 90: Zimą jemy zupy
To jest pomysł na zagospodarowanie resztek szynki, końcówki, z którą nie wiadomo co zrobić, bo nie można już ładnie skroić. Zawsze można do bigosu, jednak my tym razem polecamy zupę: zupę na szynce i z kaszą manną. Brzmi ciekawie?

Szacowany czas czytania: 00:46
To jest zupa, której przepis pochodzi jeszcze z kuchni staropolskiej.
Potrzebujemy:
1,5 litra rosołu, 20 dag chudej, wędzonej szynki, 3 łyżki kaszy manny, 2 żółtka oraz przyprawy. Koniecznie potrzeba pietruszki zielonej do posypania przed podaniem.
Rosół musi być gorący, wówczas wsypujemy do niego rozdrobnioną w malakserze szynkę, można też ją drobno pokroić, ale maszyna zrobi to szybciej:)
Zagotowujemy i na gotujący się wywar sypiemy kaszę, mieszając dokładnie, aby kasza się nie posklejała. Tak gotujemy na niewielkim ogniu do czasu, aż kasza manna będzie miękka. Pamiętajmy o mieszaniu. Zdejmujemy z pieca i na koniec wlewamy do zupy dwa żółtka połączone z łyżką wody. Musimy doprawić według uznania. Sól? Pieprz? No i na koniec koniecznie posypać zieleniną.