Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Zimą jemy zupy

Facebook Twitter

To jest pomysł na zagospodarowanie resztek szynki, końcówki, z którą nie wiadomo co zrobić, bo nie można już ładnie skroić. Zawsze można do bigosu, jednak my tym razem polecamy zupę: zupę na szynce i z kaszą manną. Brzmi ciekawie?

To jest zupa, której przepis pochodzi jeszcze z kuchni staropolskiej.

Potrzebujemy:

1,5 litra rosołu, 20 dag chudej, wędzonej szynki, 3 łyżki kaszy manny, 2 żółtka oraz przyprawy. Koniecznie potrzeba pietruszki zielonej do posypania przed podaniem.

Rosół musi być gorący, wówczas wsypujemy do niego rozdrobnioną w malakserze szynkę, można też ją drobno pokroić, ale maszyna zrobi to szybciej:)

Zagotowujemy i na gotujący się wywar sypiemy kaszę, mieszając dokładnie, aby kasza się nie posklejała. Tak gotujemy na niewielkim ogniu do czasu, aż kasza manna będzie miękka. Pamiętajmy o mieszaniu. Zdejmujemy z pieca i na koniec wlewamy do zupy dwa żółtka połączone z łyżką wody. Musimy doprawić według uznania. Sól? Pieprz? No i na koniec koniecznie posypać zieleniną.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj