Kuchnia Radia 90: Szybka, pożywna, smaczna…
Dziś u nas przepyszna zupa. Szybka w przygotowaniu, gęsta i treściwa. To zupa z czerwonej soczewicy, z ziemniakami i kawałkami kurczaka. Skosztujecie?

Bardzo szybko i sprawnie się przyrządza, to jedna z tych zup, które wystarczą na cały obiad.
1 cebulę pokrojoną w kosteczkę, 1 marchewkę startą na grubych oczkach, 1/2 szklanki czerwonej soczewicy, 3 ziemniaki pokrojone w kostkę, 1 pojedynczy filet kurczaka- też w kostkę oraz 2/3 szklanki przecieru pomidorowego. Z przypraw można dać pieprz, kurkumę, oregano oraz słodką paprykę.
Potrzebujemy także 2 litry rosołu.
Podsmażamy cebulkę na łyżce oleju, do tego dodajemy marchewkę, wszystko krótko podsmażyć i zalać bulionem. Gdy się zagotuje, dodajemy soczewicę (przed wsypaniem przelewamy ją wodą na sitku) oraz ziemniaki. Teraz jest czas aby doprawić przyprawami, według uznania: pieprz, oregano, kurkuma, słodka papryka. Gotować około 5 minut, potem dołożyć pierś kurczaka pokrojoną w małe kostki, znów pogotować i na koniec dodać przecier pomidorowy. Gotujemy, po kilku minutach sprawdzamy czy warzywa są miękkie a soczewica lekko się rozpadła.
Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką lub koperkiem.
Smacznego!
- Pomarańczowo, smacznie i zdrowo. Dynia w kuchni Radia 90
- Meksyk w kuchni. Rozgrzewająca zupa pomidorowo-paprykowa