Kuchnia Radia 90: Pyszne ciasteczka z powidłami
Święta za nami, ale to nie znaczy, że pijąc kawę mamy odmawiać sobie słodkości. Dziś w ramach naszego cyklu Kuchnia Radia 90 serwujemy wam przepis na pyszne ciasteczka z powidłami, który sprawdzą się i w czasie domowego wieczoru filmowego, jak i podczas wizyty cioci.
Kuchnia Radia 90: Pyszne ciasteczka z powidłami
Składniki:
- 60 dag mąki
- 50 dag margaryny
- 3 żółtka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
Z podanych składników zagniatamy ciasto, które najlepiej na całą noc, albo przynajmniej na kilka godzin wsadzić do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, kroimy „kulkę” na kilka mniejszych plastrów, tak by swobodnie można je było rozwałkować na blacie. Pamiętajcie o solidnym posypaniu blatu mąką.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła o średnicy kilku centymetrów (można wycinać szklanką).
D
Do środka każdego koła nakładamy łyżeczką powidła. Wybieramy dość twarde powidła – np. śliwkowe czy różane. To nie może być lejący się dżem, bo wypłynie z ciastek.
Następnie ciasteczka mocno sklejamy i smarujemy białkiem.
Sklejone ciastka posypujemy dość obficie cukrem i układamy na blaszce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni, przez 20 minut. Ciasteczka są wyjątkowo smaczne! Palce lizać!
Smacznego!
Czytaj także: