Kuchnia Radia 90: Domowe rurki z kremem
W cyklu Kuchnia Radia 90 mamy dla was przepis na przysmak, który idealnie się sprawdzi na przykład na urodziny dziecka. To domowe rurki z kremem lub bitą śmietaną. Dzieciaki je kochają!
Kuchnia Radia 90: Teraz na słodko, czyli domowe rurki z kremem
Na ciasto potrzebujemy:
- 1/2 kilograma mąki tortowej
- 250 gramów kwaśnej śmietany (18 proc.)
- szczypta soli
- 250 gramów masła (miękkiego)
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i łączymy wyrabiając szybko ciasto w kulkę. Ciasto okrywamy aluminiową folią i wkładamy na godzinę, nawet dwie do lodówki.
Teraz przygotowujemy specjalne foremki w kształceni tulejek (do kupienia w sklepach z sprzętem gospodarstwa domowego) na które nawijamy ciasto. Przygotowanie ich polega na nasmarowaniu ich masłem, tak żeby ciasto nie przyklejało nam się do metalu, a upieczone rurki dało się ściągnąć.
Po upływie godziny wyciągamy ciasto z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. Po kolei każdy z kawałków wałkujemy na grubość 2-3 mm i potem wykrawamy z niego paski o długości kilkunastu centymetrów i szerokości około 1 cm. Wycięte paski owijamy na nasmarowane foremki, tak by paski minimalnie na siebie nachodziły. Zaczynamy nawijanie ciasta oczywiście od cieńszej strony tulejki.
Przyklejone ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem z jajka i sypiemy odrobiną cukru.
Rurki kładziemy na papierze, na blaszce w kilkucentymetrowych odstępach. Pieczemy przez ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Czekamy aż będę miały złocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ciastka trochę przestygną i delikatnie wykręcamy z rurki foremki.
Kuchnia Radia 90: krem budyniowy
Na krem budyniowy potrzebujemy:
- 3 szklanki mleka (750 ml)
- 6 łyżek cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru (2x 40 g)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła lub margaryny
Z 750 ml mleka odlać około połowę szklanki, w której mieszamy sypkie budynie z mąką pszenną. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia. Masło dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń, cały czas ucierając mikserem lub ręcznie. Ucieramy aż do powstania jednolitej masy, którą potem za pomocą szprycy albo rękawa nabijamy rurki.
Kuchnia Radia 90: rurki z bitą śmietaną
Równie dobrze rurki smakują z bitą śmietaną. Najpierw w garnuszku rozrabiamy z wodą dwie łyżeczki żelatyny. Pozostawiamy aż napęcznieje. Ubijamy na sztywno zimną śmietanę kremówkę (około 500-600 ml). Kiedy śmietana jest gotowa, podgrzewamy żelatynę na ogniu (nie może się zagotować, ani przypalić), po czym nabieramy łyżkę bitej śmietany z miski, dokładamy do żelatyny, mieszamy i potem niewielką ilość mieszanki wlewamy do miski z ubitą śmietaną. Miksujemy delikatnie i krótko. Gotową śmietaną nabijamy rurki.
Zobacz także:
- Wszystkie przepisy w ramach cyklu Kuchnia Radia 90
- Kuchnia Radia 90: tarta ze śliwkami pod płatkami migdałowymi
- Kuchnia Radia 90: Deser malinowa chmurka